Ga direct naar inhoud
Nieuws

Neem een kijkje in de potstal met brandrode runderen en kalfjes

09 februari 2023 | Ramona Fredriks

De bijzondere brandrode runderen van Herenboeren Groote Modderkolk brengen samen met hun kalfjes de winter door in de potstal. Ben je in de wintermaanden in de buurt, neem dan eens een kijkje in de potstal van open erf De Groote Modderkolk in Loenen. De stal is elke dag open.

Neem een kijkje in de potstal met brandrode runderen en kalfjes

Een potstal is een oudhollands staltype met een moderne rol in kringlooplandbouw. De mest die de koeien en kalfjes gedurende de wintermaanden in de potstal laten vallen, gebruiken de Herenboeren om de akkers in Loenen mee te bemesten.

Het 'bruine goud' 

De brandrode runderen staan op stro en laten daarin hun mest vallen. Dagelijks strooien de Herenboeren van bovenaf een nieuw laagje stro. Zo blijven de koeien schoon en hebben ze steeds een warm en comfortabel ligbed. De mix van stro en mest composteert en wordt in de loop van het stalseizoen steeds hoger, tot wel anderhalve meter hoogte.

Aan het eind van de winter gaan de koeien weer naar buiten en wordt het ’bruine goud’ dat ze in de potstal hebben achtergelaten vermengd met compostafval van de boerderij. Zo ontstaat waardevolle voeding voor de akkers voor het komende plantseizoen. Ook dat is Herenboeren Groote Modderkolk in Loenen, een kleinschalig gemengd boerenbedrijf met aandacht en zorg voor de dieren én een gezonde bodem. 

Meer weten over Herenboer worden?

Herenboeren runnen met elkaar een bedrijf. Hun boer zorgt voor voldoende duurzaam en kwalitatief goed voedsel en krijgt daarvoor een prima salaris. Zo maken de Herenboeren werk van een eerlijk, door mensen gedragen en bovenal toekomstbestendig voedselsysteem. Wil je meer weten over Herenboeren? Loop dan mee met een rondleiding. De rondleidingen worden regelmatig georganiseerd op de zaterdag van 10.00 tot 11.30 uur. Aanmelden kan via de website van Herenboeren Groote Modderkolk. 

Gedeeld erf De Groote Modderkolk

Op open erf De Groote Modderkolk in Loenen werkt eigenaar Natuurmonumenten samen met verschillende partners. Eén van deze partners is Verdandi, beter bekend als woon,- werk,- en zorgboerderij De Groote Modderkolk. Sinds begin 2019 vormt Herenboeren een nieuwe partner van Natuurmonumenten. Het nieuwe concept Herenboeren bestaat uit een kleinschalige gemengde boerderij in handen van een coöperatie van circa 200 huishoudens (Herenboeren). Herenboeren Nederland en Boeren in het Bos hebben de kudde brandrode runderen van Natuurmonumenten overgenomen. Het erf is een ideaal startpunt voor activiteiten, wandel- en fietsroutes

Ramona Fredriks
Ramona Fredriks