Ga direct naar inhoud

30 minuten natuur per week levert al een betere gezondheid op en is effectief tegen depressie. Waar of niet waar?

Er zijn onderzoeken die aantonen dat mensen al na 30 minuten natuur per week flinke gezondheidswinst boeken. Veel gezondheidsadviezen gaan echter uit van minstens een half uur, maar liever een tot twee uur per week de natuur in!

30 minuten natuur

De exacte dosis natuur voor onze gezondheid is niet zo makkelijk te bepalen, maar er komt steeds meer gedegen onderzoek. Een studie uit Australie liet zien dat al na 30 minuten natuur per week mensen minder depressieve klachten of een minder hoge bloeddruk hadden. Dat is een mooie opsteker, maar zegt nog niet iets over andere gezondheidsklachten. Een veel groter onderzoek uit Engeland liet een verband zien tussen dat mensen zich gezonder voelen als ze meer dan twee uur per week in de natuur door brengen. En hoewel we nog niet precies kunnen aantonen dat dat ook echt door de natuur komt, past het goed bij andere gezondheidsadviezen. Bijvoorbeeld bij de Beweegnorm, die 150 minuten per week als advies geeft. Dus ga minstens een half uur maar liever een uur of twee per week de natuur in!

Natuur is gezond

Natuurmonumenten beschermt de natuur, maar wist je dat de natuur ook jou beschermt? Ontdek de voordelen van de natuur voor je gezondheid en laat je inspireren door onze tips.

Ontdek hoe goed de natuur is voor je gezondheid

Deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met Alles is gezondheid