Ga direct naar inhoud

Een boswandeling van 1,5 uur versterkt je immuunsysteem. Waar of niet waar?

Na anderhalf uur wandelen in het bos is je afweer een maand lang stevig gestimuleerd. Dat komt doordat het aantal natural killer cellen in je lijf tot wel 30 dagen na die wandeling flink verhoogd is. Lees hieronder meer over hoe dat werkt.

Boswandeling

Geurstoffen die worden uitgescheiden door bomen en planten noemen we fytonciden. De bomen en planten maken ze aan om zichzelf tegen indringers te beschermen. En deze fytonciden blijken ook een belangrijk effect te hebben op de zogenaamde natural killer cellen in ons lichaam. Dat zijn belangrijke cellen die ziekteverwekkers of zieke cellen aanvallen en opruimen. Uit kleinschalig onderzoek blijkt dat door een boswandeling van anderhalf uur het aantal natural killer cellen tot wel 30 dagen erna verhoogd is. Dus na die lange wandeling in het bos is je afweer een maand lang stevig gestimuleerd.

Natuur is gezond

Natuurmonumenten beschermt de natuur, maar wist je dat de natuur ook jou beschermt? Ontdek de voordelen van de natuur voor je gezondheid en laat je inspireren door onze tips.

Ontdek hoe goed de natuur is voor je gezondheid

Deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met Alles is gezondheid