Ga direct naar inhoud

Na een bezoek aan de natuur is het goed om je handen te wassen. Waar of niet waar?

Handen wassen kun je natuurlijk altijd doen als je echt hele vieze handen hebt. Maar het hoeft niet, want je hebt door je bezoek aan de natuur juist nuttige schimmels en bacteriën op je huid verzameld.

Handen wassen na natuurbezoek

Bomen en planten hebben altijd van dat soort kleine organismen bij zich. Die beschermen hen tegen allerlei indringers. En laten die micro-organismen nu ook goed zijn voor onze eigen mix van schimmels en bacteriën op onze huid en in onze darmen. Doordat je ze aan je handen en andere delen van je huid komen, komen ze ook je lichaam binnen en daardoor wordt je eigen afweer sterker. Dat is zeker bij jonge kinderen het geval. Zij stoppen van alles in hun mond, zoals een beetje zand of grond. En dat is dus meestal niet erg, maar helpt hun microbioom op te bouwen. Blijf overigens wel goed opletten. Want in sommige gevallen zijn er juist schadelijke micro-organismen aanwezig. Bijvoorbeeld een blauwalg of een schadelijk virus of schimmel.

Natuur is gezond

Natuurmonumenten beschermt de natuur, maar wist je dat de natuur ook jou beschermt? Ontdek de voordelen van de natuur voor je gezondheid en laat je inspireren door onze tips.

Ontdek hoe goed de natuur is voor je gezondheid

Deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met Alles is gezondheid