natuurgebied

Landgoed Haarzuilens

Scholenprogramma landgoed Haarzuilens

Beleef de natuur tijdens een buitenles! Met uw klas landgoed Haarzuilens verkennen? Dat kan! In het voor- en najaar biedt Natuurmonumenten voor de groepen 3/4 en 5/6 een leerzaam, actief en leuk programma op Hoeve Wielrevelt in Haarzuilens.

Groep 3/4: Natuur in beweging

Fotograaf: Moniek SlagterBron: La Luz fotografieSommige dieren kunnen veel beter gymmen dan mensen. Heb je weleens een haas zien rennen? Hij rent, springt en maakt scherpe bochten. Doe dat maar eens na! Hoe weten bijen bloemen te vinden? Hoe kan een vleermuis in het donker een mug vangen? En waarom maakt een kievit in de lucht soms zulke gekke buitelingen? Elk dier heeft zijn redenen om te bewegen zoals hij doet. 

Bij deze les staat diergedrag centraal: de kinderen leren hoe dieren zich bewegen en waarom. Is het om te imponeren, te misleiden, voedsel te vangen, zich te verdedigen of om zich voort te bewegen? Onder begeleiding leggen de kinderen een uitdagend parcours af op het terrein op en rondom Hoeve Wielrevelt op landgoed Haarzuilens. 

Kerndoelen

Het lesprogramma voor groep 3 en 4 sluit aan op de volgende kerndoelen:

  • Kerndoel 40: De leerlingen leren in de eigen omgeving om veel voorkomende planten en dieren te onderscheiden en te benoemen en ze leren hoe ze functioneren in hun leefomgeving.
  • Kerndoel 41: De leerlingen leren over de bouw van planten, dieren en mensen en over de vorm en functie van hun onderdelen.

Juultje: “Ik zit zelf op jazzballet en vind het heel leuk dat ik nu weet dat bijen ook heel goed kunnen dansen.”

Groep 5/6: Natuur om te eten

Fotograaf: Luc HoogensteinHoe maak je appelmoes en wat gebeurt er als je mais boven een vuur houdt? Kun je brandnetels eten? Vuur maken zonder lucifers?

Voor groep 5/6 biedt Natuurmonumenten met ‘Natuur om op te eten’ een avontuurlijke les aan die inspeelt op de seizoenen. 

In het voorjaar...
leren de kinderen wat je in de natuur kunt vinden om op eten. Ze plukken brandnetels voor de soep. Onderweg kijken de leerlingen naar vogels en verzamelen ze riet en andere materialen voor een insectenhotel. Ze zagen brandhout, maken een vuurtje zonder lucifers en bakken broodjes of poppen popcorn. 

In het najaar...
gaan de leerlingen aan de slag met materialen die ze buiten vinden. Van appels gaan ze appelmoes maken en ze leren van wilgentakken (die ze zelf zagen) een pijl en boog te maken. Het potje zelfgemaakte appelmoes en de pijl en boog gaan uiteraard na afloop mee naar huis!

Ties: “Nooit geweten dat brandnetelsoep zo lekker is en het prikt helemaal niet op je tong!”

Praktische informatie

  • De kosten voor de lessen zijn € 2,50 per leerling;
  • Een buitenles duurt 2,5 uur van 9:00 tot 11:30 uur;
  • De lessen zijn in principe altijd op maandagochtend;
  • Onderdelen van het programma kunnen door omstandigheden anders zijn dan hier genoemd;
  • De school zorgt zelf voor vervoer naar de boerderij;
  • Kleding die vies mag worden en goede schoenen of laarzen zijn onmisbaar voor een leuke ochtend;
  • Bij de hoeve is een fietsenstalling aanwezig. Auto's kunnen geparkeerd worden naast geitenboerderij de Geertjes Hoeve.

Aanmelden

Neem voor meer informatie en aanmelden contact op met Jeanet Wierda, de co√∂rdinator van het scholenprogramma. Email: jwierda [at] xs4all [dot] nl

Locatie

Hoeve Wielrevelt
Thematerweg 10
3455 SN Haarzuilens
Tel. (030) 230 37 00

word nu lid