Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Natuurgebied

IJzerenbos

IJzerenbos

Welkom in IJzerenbos

Geniet tijdens je wandeling van dit afwisselende gebied bestaat uit loofbos, grasland en enkele akkers. In het bos groeien ook gevlekte aronskelk en slanke sleutelbloemen. Een bijzonder diertje in het bos is de boomkikker.

Natuurmonumenten

Boswachter van dit gebied

Meer over IJzerenbos
 • Nieuws
 • Routes
 • Over het gebied

  Geniet tijdens je wandeling van dit afwisselende gebied bestaat uit loofbos, grasland en enkele akkers. In het bos groeien ook gevlekte aronskelk en slanke sleutelbloemen. In het bos leeft ook de boomkikker!

  Kom in het voorjaar naar IJzerenbos en verbaas je over de vele bosanemonen die de bodem bedekken.

  Fietsen door het IJzerenbos

  Winterrogge

  Op de akkers verbouwt Natuurmonumenten op ecologische wijze winterrogge. Hier groeien grote leeuwenklauw en groot spiegelklokje. Vlinders als zwartsprietdikkopje en distelvlinder fladderen hier vrolijk rond.

  Akkers bij het IJzerenbos

  Bos

  Door populieren te kappen ontstaan open plekken in het bos. Hier kan een kruiden- en struweellaag ontstaan. Om deze variatie in begroeiing te handhaven, vindt hier op termijn begrazing plaats. De dieren die in het bos leven zijn onder meer bossprinkhaan, grootoorvleermuis, fluiter en grauwe vliegenvanger. De boomkikker is een karakteristieke diersoort voor dit gebied.

  Begin je wandeling bij het Koffiehuis.

   

  Groene verbinding

  Een eiken-essenhoutwal in het gebied vormt een groene verbinding tussen het IJzerenbos en de nabijgelegen bossen het Limbrichterbos, ’t Hout en het Taterbos van Natuurmonumenten en de Doort van Staatsbosbeheer. Hier groeien grote leeuwenklauw en groot spiegelklokje. Vlinders als zwartsprietdikkopje en distelvlinder fladderen hier rond.

  Contact Natuurmonumenten

  Heb je een vraag over het natuurgebied IJzerenbos? Neem dan contact op via onderstaande gegevens.

  Beheereenheid Zuid-Limburg Schaapskooiweg 1016414 EL HeerlenT (045) 521 25 22

  E. [email protected]

  Je kunt ook bellen met het Bezoekerscentrum Brunssummerheide (045) 563 03 55.

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Praktisch

  Extra informatie

  IJzerenbos

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar

  logo