Natuurgebied

Langenboomse Bossen

Langenboomse Bossen

Welkom in Langenboomse Bossen

Loofbomen krijgen steeds meer kans in dit voormalige productiebos vol dennen. Dit natuurgebied vormt met andere gebieden een mooi lint van bossen tussen Oss en Venray. Op opengemaakte plekken in het bos valt meer licht. Daardoor zie je steeds meer variatie in de plantengroei ontstaan, met bijvoorbeel nieuwe orchideeënsoorten.

Natuurmonumenten

Boswachter van dit gebied

Meer over Langenboomse Bossen
 • Nieuws
 • Routes
 • Over het gebied

  Loofbomen krijgen steeds meer kans in dit voormalige productiebos vol dennen. Dit natuurgebied vormt met andere gebieden een mooi lint van bossen tussen Oss en Venray. Op opengemaakte plekken in het bos valt meer licht. Daardoor zie je steeds meer variatie in de plantengroei ontstaan, met bijvoorbeeld nieuwe orchideeënsoorten.

  Een steeds aantrekkelijker bos

  Kijk tijdens het wandelen om je heen en je ontdekt dat het vroegere productiebos steeds gevarieerder en aantrekkelijker wordt. Samen met andere gebieden vormen deze bossen nu een mooi natuurlint tussen Oss en Venray.

  Onze boswachters creëren open plekken in de bossen, zodat op de bodem meer licht valt en er een grotere variatie in de plantengroei ontstaat. Je ziet dat het meer natuurlijke bos dat zo ontstaat al snel meer insecten, vogels en kleine zoogdieren aantrekt. De zand- en grindwinning in het gebied eindigt dit jaar, het zanddepot blijft nog enkele jaren.

  Langeboomse Bossen links meer natuurlijk bos

  Militaire voertuigen

  Defensie maakt gebruik van de Langenboomse Bossen voor oefeningen van verbindingseenheden. Je kunt dus geknal horen en militaire voertuigen langs zien rijden. Ook het oorlogsverleden is terug te vinden in de bossen. Door het gebied loopt het Duits lijntje, dat van Boxtel naar Wezel liep. Meer informatie hierover vind je bij het VVV Mill en de heemkundekring.

  Dieren en planten in de Langenboomse Bossen

  In de herfst vind je in het bos veel paddenstoelen, zoals de vliegenzwam en ridderzwam. In de bossen broeden vogels als de boomklever en verschillende soorten (grote bonte en groene) spechten. Ook zijn er in het natuurgebied enkele dassenburchten aanwezig. De kans is echter heel klein dat je een das zult zien. Het zijn nachtdieren en ze zijn heel schuw.

  Dankzij het beheer (en verbinden van heide) door Natuurmonumenten heeft de beschermde levendbarende hagedis zijn weg naar de heideveldjes in het gebied weer gevonden. Rond de plassen en poeltjes en in de nattere delen van het gebied zie je allerlei libellen en watervogels, zoals ganzen, plevieren en visdiefjes. De rijke natuur trekt ook roofvogels aan als wespendief en havik.

  Wat kun je in het natuurgebied de Langenboomse Bossen doen?

   

  Langenboomse Bossen

  Agenda

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Praktisch

  Extra informatie

  Langenboomse Bossen

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar

  logo