Natuurgebied

Visdonk

  • Eten en drinken
  • Fietsen
  • Mountainbiken
  • Geschikt voor rolstoel
  • Wandelen
  • Rolstoel met begeleider
 • Bekijk alle routes
Visdonk Rozenven

Even in een andere wereld

Ik kom graag op Visdonk. Het landgoed is knus en levendig tegelijk. Dicht bij de stad Roosendaal en toch waan ik me echt even in een andere wereld. Akkertjes en weilanden liggen zij aan zij en worden van elkaar gescheiden door lange lanen en houtwallen. Hierdoor krijgt ik altijd het gevoel alsof ik door groene kamertjes wandel. De absolute parel van het gebied is het idyllische Rozenven.

Miranda Fieret
Miranda Fieret

Boswachter van dit gebied

Meer over Visdonk
 • Nieuws
 • Routes
 • Over het gebied

  Dichtbij de stad Roosendaal en toch ver van de bewoonde wereld geniet je op Landgoed Visdonk van rijke natuur, rust en uitdaging. Ontspan tijdens een heerlijke wandeling of een stevige mountainbike- of ruitertocht. Onderweg kom je langs oude houtwallen, loop je door historische lanen, bossen en heidevelden en kijk je over het mooie Rozenven.

  De naam Visdonk is ontstaan uit het oude woord fis, dat bunzing betekent. Een kleine marterachtige die het tegenwoordig helaas moeilijk heeft in Nederland. En uit het woord donk: een zandige ophoging in een moerasgebied, waarvan je er in Brabant meer vindt.

  Groene kamertjes

  Landgoed Visdonk is een vrij jong landgoed, ontstaan in de zeventiende eeuw. Ruim een eeuw geleden vormden de verschillende landschapjes nog een geheel. Nu valt juist de diversiteit op. Het is net of je elke keer in een andere groene kamer bent. Omdat bos, heide, weide, vennen en lanen elkaar afwisselen, is Visdonk rijk aan planten en dieren. In de bossen hoor je de specht of zie je een eekhoorn.

  Mountainbiken en paardrijden in Visdonk

  Houd je van iets meer uitdaging? Stap dan op de mountainbike of ga paardrijden in de uitgestrekte bossen van Visdonk en de nabijgelegen Rucphense bossen. Let goed op, want in de heidevelden zie je soms zomaar een ree wegschieten. Hier vliegen de libellen boven je hoofd en kwaken de kikkers rond je oren. Bij het idyllische Rozenven kom je tot volledig tot rust. Kijk uit over de rimpelingen en weerspiegeling van het ven en ontdek de schoonheid van de klokjesgentiaan. Zo fel blauw! Misschien vliegt het even mooie heideblauwtje er wel. Ook zij vindt deze zeldzame plant heel aantrekkelijk. Als je vanuit het ven naar het landgoed wandelt, kom je langs akkers en weilanden met koeien en paarden. Paradeer vervolgens over de rechte lanen van het landgoed. Langs deze lanen zie je veel oude houtwallen. Zij zijn het thuis van marters en struweelvogels. Dit zijn vogels die graag in begroeiing leven, zoals de roodborsttapuit, tjiftjaf en de zwartkop.

  Het mooiste stukje van Roosendaal

  Droom weg bij een kop koffie of heerlijke lunch in het T-Huis Visdonk of Lodge Visdonk (naar bezoekersinfo). Het oude theehuis op landgoed Visdonk is voor veel inwoners van Roosendaal een begrip en wordt dan wel het mooiste stukje van Roosendaal genoemd. Vanuit het T-Huis kun je meedoen met verschillende activiteiten voor jong en oud. In het NME-centrum is informatie en educatie over natuur en milieu op Visdonk. In de brasserie kun je terecht voor een heerlijke kop koffie of lunch. Bij Lodge Visdonk vind je een van de Natuurpoorten van Brabant. Hier starten en eindigen alle routes en is volop parkeergelegenheid.

  Geschikt voor het hele gezin

  Een vlonderpad leidt naar het Rozenven, een rustpunt in het natuurgebied. Hier groeit de zeldzame klokjesgentiaan en vind je veel libellen en amfibieën.

  Bekijk de kinderroute

  Rozenven

  Een vlonderpad leidt naar het Rozenven, een rustpunt in het natuurgebied. Hier groeit de zeldzame klokjesgentiaan en vind je veel libellen en amfibieën.

  Route langs het Rozenven

  Bomenbingo bij jou in de buurt

  Om alle thuisblijvers op weg te helpen, zet Natuurmonumenten West-Brabant een ‘Bomenbingo’ online.

  Ga naar de Bomenbingo
 • Wandelen

  Wandelroute landgoed Visdonk, bij Roosendaal

  Bij Roosendaal vind je tussen de landbouwgronden een prachtig stuk natuur, met heide, bos en als hoogtepunt het Rozenven.

  • 11 km
 • Fietsen

  Fietsroute de schrijfster en de schilder in Noord-Brabant

  Deze fietstocht gaat langs en over natuurgebieden als de Oude Buisse Heide, landgoed Wallsteijn, Natuurpoort Visdonk en de Rucphense Heide.

  • 38.7 km
 • Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Huisregels

  Praktisch

  Extra informatie

  Visdonk

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar

  Visdonk

  Wat wij hier doen

  Wat doet Natuurmonumenten hier

  Landgoed Visdonk is uniek door al de verschillende landschapstypen die er samenkomen. Natuurmonumenten werkt aan het herstel van die verschillende facetten van het landschap. We maken de aanwezige heide opener. We zorgen dat verschillende delen weer met elkaar verbonden worden. Reptielen kunnen zich dan weer door de natuurgebieden verplaatsen. We onderhouden op het landgoed de lanen en de houtwallen, zodat reeën weer rust vinden in de bosgebieden. Dat doen wij samen met andere partijen, betrokkenen uit de omgeving en iedereen die de natuur een warm hart toedraagt. Wil jij hier ook aan meehelpen?

  Word nu lid
  logo