Natuurgebied

Zwaakse Weel

Wandelen door Zwaakse Weel

Gek op de Zwaakse Weel

In natuurgebied de Zwaakse Weel geniet ik enorm van de kiekendieven die sierlijk boven het riet zweven. Onderweg naar kantoor kijk ik dagelijks naar die oude knotboom waar twee steenuiltjes genieten van de eerste zonnestralen. Natuurmonumenten beheert dit gebied al sinds begin jaren ‘80. Sindsdien maken we het steeds groter en robuuster. Ik ben er gek op.

Paul Begijn
Paul Begijn

Boswachter van dit gebied

Meer over Zwaakse Weel
 • Nieuws
 • Routes
 • Agenda
 • Over het gebied

  Beleef de Zak van Zuid-Beveland in natuurgebied de Zwaakse Weel vlakbij Goes. De wandel-, fiets- en ruiterpaden brengen je langs de brede kreek, oude akkertjes en de hoogstamboomgaard waar je zelf je fruit mag plukken. Geniet met de kinderen van de speelse natuurroute en kom tot rust op de picknickplaats met speciale beleeftuin.

  Liefhebbers noemen de Zwaakse Weel een walhalla voor vogels. Meerdere paren kiekendieven broeden hier elk jaar in de brede rietkragen langs het water. Net als steenuilen, torenvalken, kerkuilen, spechten, vele soorten eenden en ganzen die hier hun leefgebied hebben. Met een beetje geluk, zie je de opvallend blauwe ijsvogel of spot je de blauwborst tussen de rietstengels. De koekoek roept vanuit een hoge boomtop en putters doen zich te goed aan de zaden van uitgebloeide distels. In het najaar zie je vogels zoals de koperwiek en kramsvogel, die genieten van de vele bessen van de Zeeuwse heggen. Kortom, als vogelliefhebber kom je in de Zwaakse Weel uitstekend aan je trekken.

  Beleef de natuur van de Zwaakse Weel

  De Zwaakse Weel beleef je optimaal te voet. De wandelroutes staan aangegeven met routepaaltjes. Vanuit het infopunt start bijvoorbeeld een rondwandeling van 4,5 km. Deze route brengt je langs de oude kreeklopen en de omliggende gras en -rietlanden. Bekijk de grazende runderen, pluk wat fruit in de hoogstamboomgaard en ontdek verrassende vergezichten. Wil je je route verlengen met 3,5 kilometer? Dat kan door twee routes aan elkaar te koppelen. De routebeschrijving vind je bij het startpunt.

  Stoomtrein Goes-Borsele

  Zo nu en dan verraadt de dunne rookpluim en het gepuf van een locomotief de komst van de stoomtrein. De trein rijdt in het hoogseizoen meerdere keren per dag dwars door het gebied. Stap maar in! Meer info op www.destoomtrein.nl!

  Vlinderbelevingspad in de Zwaakse Weel

  In 2012 richtte Natuurmonumenten een stukje Zwaakse Weel speciaal in voor vlinders en andere insecten. Het vlinderbelevingspad is een kilometer lang: hier struin je vanaf het late voorjaar tot aan de herfst tussen bloemen waar het bij mooi weer wemelt van de vlinders, bijen en hommels.

  We richtten dit pad in omdat het aantal vlinders en bijen in Nederland al decennialang afneemt. Helaas geldt dit voor bedreigde en algemene soorten. De aantallen gaan steeds verder achteruit. Dankzij onderzoek weten we dat dit komt door een gebrek aan bloemen. Bloeiende planten zoals op het vlinderbelevingspad zijn dus hard nodig.

  De geschiedenis van de Zwaakse Weel

  Natuurgebied de Zwaakse Weel dankt zijn naam aan de Zwake: het restant van een oude kreek in de polders van Kwadendamme. Lang geleden zag het landschap van de Zwaakse Weel er heel anders uit. De Zwake was toen nog een brede vaargeul tussen de Schenge en de Westerschelde. Grote schepen voeren er naar Antwerpen en terug. Toen men in de middeleeuwen begon met inpolderen, bleef er alleen een smalle kreek over. Met als gevolg dat schepen richting Antwerpen voortaan over de Westerschelde voeren.

  Een weel is een groot kolkgat dat ontstaat door een dijkdoorbraak. De Zwaakse Weel verwijst naar de weel die ontstond nadat in de zestiende eeuw de dijken van de Zwake doorbraken tijdens hevige stormen. Wandel je langs de route van de Zwake van ‘s Gravenpolder helemaal door tot aan de Westerschelde? Dan kom je bewijzen van deze geschiedenis tegen.


  Infopunt Zwaakse Weel

  Begin je bezoek aan de Zwaakse Weel met een bezoek aan het infopunt van Natuurmonumenten. Je kunt er terecht voor gebiedsinformatie, een kop koffie of thee en een toiletbezoek. Kijk hier voor meer informatie.

  Bekijk voor meer informatie over de Zak van Zuid-Beveland ook het filmpje van het UNESCO GeoPark in oprichting en ga mee op virtuele ontdekkingstocht. 

  De kleuren van Zeeuwse bloesem

  In het voorjaar vind je door het hele gebied en er omheen een kleurrijk tafereel van roze en witte bloesem. Meidoorn, sleedoorn, Gelderse roos, maar ook appels en peren openen hun bloemen.

  Laat je verrassen

  Spot de kiekendieven

  Aanschouw de vliegende acrobaten van de Zwaakse Weel: de baltsende kiekendieven vliegen in het voorjaar dansend om elkaar heen boven het riet. Na het paren bouwen ze diep in het riet hun nest.

  Spot mee

  Broedende kerkuilen

  In 2017 legde moeder kerkuil met Pasen het eerste ei in een nestkast in onze werkschuur. Dat is bijzonder, want kerkuilen broeden nu veel minder dan vroeger. Daarom is het ieder voorjaar weer spannend of en wanneer ze beginnen met broeden. Kom dit live bekijken via de webcam bij het infopunt.

  Meer over kerkuilen
 • Wandelen

  Rode wandelroute Zwaakse Weel, vlak bij Goes

  Vlak bij Goes ligt de Zwaakse Weel. Tijdens de wandelroute door dit natuurgebied ontdek je Zeeuwse natuur.

  • 4.22 km
 • Fietsen

  Fietsroute kronkelende kreken en koele kazematten, Zeeland

  Fiets langs de mooiste plekjes in de Zak van Zuid-Beveland. Deze afwisselende fietsroute slingert zich door een lieflijk landschap van kronkeldijkjes, monumentale boerderijen, akkers en boomgaarden.

  • 36 km
 • Zwaakse Weel

  Agenda

  OERRR Tipikamp
  vr 26 aug

  OERRR Tipikamp in de Zwaakse Weel

  Kom één dag mee op Tipikamp voor kinderen in de Zwaakse Weel! Hier zie, doe en leer je van alles in de natuur en mag je lekker ravotten. Van 11.00 - 16.00 uur.

  Vleermuis
  za 27 aug

  Vleermuis excursie Zwaakse Weel

  Ga op zoek naar vleermuizen in de Zwaakse Weel. De gids neemt je mee in het leven van de vleermuis en daarna gaan je met hem mee op pad.

  OERRR Tipikamp
  wo 31 aug

  OERRR Tipikamp in de Zwaakse Weel

  Kom één dag mee op Tipikamp voor kinderen in de Zwaakse Weel! Hier zie, doe en leer je van alles in de natuur en mag je lekker ravotten. Van 11.00 - 16.00 uur.

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

   Informatiepunt Zwaakse Weel
  • Zwaaksedijk 5, 4434 RD Kwadendamme (ZL)
  • 0113644044
  • [email protected]
  • Neem vanaf de A58 Bergen op Zoom - Middelburg afrit 35 naar ’s Gravenpolder. Je blijft de weg rond ’s-Gravenpolder volgen tot 60 meter voor de afslag Nisse, ga linksaf de Zwaakse Dijk op. Na ongeveer 800 m ligt het infopunt van Natuurmonumenten aan je linkerhand.

  Praktisch

  Extra informatie

  Zwaakse Weel

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar

  Zwaakse Weel

  Wat wij hier doen

  De Zwake meer ruimte geven

  Natuurmonumenten beheert de Zwaakse Weel al meer dan dertig jaar. Een belangrijk onderdeel van het gebied is de oude kreekloop van de Zwake. Deze willen we weer meer ruimte geven. Daarvoor kochten we de laatste 10 jaar, als onderdeel van de Ecologische Hoofdstructuur, steeds opnieuw hectares landbouwgrond die vrijkwamen. We richtten deze in met glooiende natuurvriendelijke oevers en kruidenrijke graslanden. Het algemene beheer van het gebied doen we graag samen met een actieve vrijwilligersgroep. Samen knotten, hooien, rasters repareren en nog veel meer. Lijkt je dit ook leuk? Help dan mee en meld je aan als vrijwilliger of help ons de natuur beschermen en word lid.

  Help mee
  logo