Ga direct naar inhoud
Nieuws

IJsvogel in de Ackerdijkse Plassen hoopt op dooi

24 januari 2017 | Natascha Hokke

Anders dan zijn naam doet vermoeden, vindt de ijsvogel een strenge winter helemaal niet zo plezierig. IJs is zelfs zijn grootste vijand. Gelukkig voor de ijsvogel treedt de dooi bijna in.

IJsvogel in winter

Spectaculaire duik

Boswachter Juriaan van Leeuwen van Natuurmonumenten beaamt dit. “De ijsvogel leeft langs en van het water. Wanneer plassen, beken of rivieren dichtgevroren zijn, kan hij niet meer vissen naar zijn voedsel.” De ijsvogel leeft van kleine visjes en waterinsecten. Om een lekker hapje te bemachtigen, wacht hij stil en geduldig op een tak langs het water totdat hij een spectaculaire duik maakt in het water.

IJsvogel met visje

Zachte winters

De ijsvogel trekt in de winter niet weg naar warmere oorden en daarom is hij aangewezen op de Nederlandse winters. “De afgelopen jaren hebben we zowel strenge als zachte winters gehad. Voor de ijsvogel is het van belang dat er niet te veel opeenvolgende strenge winters zijn, want anders heeft het aantal ijsvogels geen mogelijkheid om te herstellen.”

Op zoek naar de ijsvogel!

Wil jij kans maken om de ijsvogel te spotten? Kom eens naar de vogeluitkijkhut met uitzicht op de Ackerdijkse Plassen. Je hebt wel een flink portie geduld en geluk nodig.

Natascha Hokke
Natascha Hokke

Boswachter