Molen het Noorden op Texel in de steigers

Het zal je vast niet ontgaan zijn, Molen het Noorden op Texel staat in de steigers. De restauratie is hard nodig; dit iconische bouwwerk op het Waddeneiland is al een tijd buiten bedrijf. De molen wordt nu in ere hersteld en de verwachting is dat dit najaar de wieken sinds lange tijd weer draaien.

Molen het Noorden

Icoon in het landschap

Molens, zowel watermolens als windmolens, hebben vaak een prominente plek in ons Hollandse landschap. Windmolens zie je al van ver in een uitgestrekte polder staan, net als Molen het Noorden die sinds 1878 aan de rand van de 791 ha grote Polder het Noorden op Texel prijkt.

Indrukwekkend geluid van wieken

Kom je steeds dichterbij een molen? Dan hoor je het indrukwekkende geluid van draaiende wieken in een stevige wind luider en luider worden. Bij Molen het Noorden is dit echter niet het geval. Deze molen met status Rijksmonument is al een tijd buiten bedrijf. Zonde, vinden de boswachters van Natuurmonumenten en voormalig eigenaar Stichting De Hollandsche Molen. Voor Molen het Noorden is het nu tijd voor een flinke opknapbeurt.

Restauratie van Molen het Noorden op Texel

Restauratie van Molen het Noorden op Texel

Wat gaat er gebeuren?

Nadat in januari de subsidie van Provincie Noord-Holland, STIFT en Prins Bernhard Cultuurfonds is toegekend, kon Natuurmonumenten en Stichting De Hollandsche Molen met de restauratie van de molen van start. Wat gaat er allemaal gebeuren?

  • De molen is uitgekleed en ingepakt met een tijdelijke regenjas
  • De wieken worden voorzien van nieuwe roeden
  • Het molenlijf krijgt een nieuwe rietjas
  • De kap wordt weer recht op de molen gezet

Natuurmonumenten verwacht dat de molenaars in het najaar de wieken weer trots kunnen laten draaien.

De monumentale molens die de boswachters van Natuurmonumenten beheren, maken onlosmakelijk deel uit van de natuurgebieden waar ze staan. Mede daarom is Natuurmonumenten trots en zuinig op haar molens!

Molen het Noorden op Texel in 'regenpak'

Molen het Noorden op Texel in 'regenpak'

Wegens restauratie geopend

Ben jij nu benieuwd hoe deze achtkante bovenkruier gerestaureerd wordt? Op Nationale Molendag, op 11 en 12 mei, is Molen het Noorden in Oosterend te bewonderen. En nu op een wel heel bijzondere manier, omdat voor een grote renovatie de rietkappen er af zijn, is het uitzicht fenomenaal. Je krijgt de kans om het naakte molenlichaam van dichtbij te bekijken.

Meld je hier aan >>

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

logo