Ga direct naar inhoud
Terug

Fietsroute Maasuiterwaarden, bij Den Bosch

Waar: Fort Crèvecoeur

Fietsroute Maasuiterwaarden, bij Den Bosch
2 uur 21
28,1 km

Over de route

Fraaie fietstocht langs de Maas en de Maasuiterwaarden op de grens van Gelderland en Noord-Brabant. Een grasgroen landschap vol bochten en bijzondere natuur tussen de dijk en de rivier. De rondtocht kan op elke gewenste plek gestart worden.

TIP: Neem kleingeld mee voor de oversteek met het pontje. De fietsroute start bij de parkeerplaats bij de rotonde Treurenburg - Empelsedijk. Ga vanaf de parkeerplaats rechtsaf op Treurenburg richting de brug over de Maas. Rijd over de brug rechtdoor , volg het fietspad (Oude Rijksweg), tot je rechtsaf kunt. Steek de weg over, meteen links en weer direct rechts. Je rijdt dan de Maasdijk op, richting spoor. Na het spoor ben je bij punt 1.

Waar kun je starten

Kruithuis Fort Crèvecoeur
Startpunt

Wat kom je onderweg tegen?

Pootje baden

1. Pootje baden

Je rijdt hier voorbij de Gementweg aan je rechterkant. Deze loopt naar beneden naar de Hedelse Bovenwaard. Ooit werd hier zand gewonnen, nu is het een gebied met nieuwe natuur. Het paadje rechtdoor leidt naar een mooie getijdenkreek waar je pootje kunt baden. Er is ook een vogelkijkhut met zicht op een oude Maasarm waar je vogels zoals de grote zilverreiger kunt zien. ROUTE: Blijf de Maasdijk volgen, met een mooie bocht naar rechts, dan kom je uit bij punt 2.

Wiel

2. Wiel

De ronde plas links van de dijk is een eeuwenoud restant van een dijkdoorbraak. Zo'n overgebleven meertje na een dijkdoorbraak heet een 'wiel'. Het zijn tegenwoordig waardevolle natuurgebiedjes. De wilgen worden van tijd tot tijd geknot door vrijwilligers van Natuurmonumenten. ROUTE: Rijd door op de Maasdijk (richting fietsknooppunt 22), onder de A2 door. Ga dan rechtsaf (naar knooppunt 23). Na circa 600m op de Y-splitsing rechts houden, de Hoenzadrielsedijk op. Je fietst nu parallel aan de Maas en komt uit bij punt 3.

Vroegere kleiwinning

3. Vroegere kleiwinning

Het bobbelige landschap in deze uiterwaard is ontstaan door vroegere kleiwinning. In een aantal uiterwaarden van Natuurmonumenten gebeurt dat nog steeds. Zo komt rivierzand vrij die plaats biedt aan zogeheten stroomdalflora. ROUTE: Blijf de Hoenzadrielsedijk volgen, houd rechts bij de Y-splitsing. Op het kruispunt met de Zandstraat en Paterstraat, ga je rechtdoor Hintham in*. Blijf deze weg (richting knooppunt 98) volgen. De straat gaat over in de Maasbandijk, Dalemstraat, en vervolgens Pietersdijk. Blijf het aparte fietspad volgen tot de rotonde. Pak bij de rotonde de eerste afslag de Jan Klinkerweg op. *Als uitstapje kun je ook rechtsaf naar het recreatiegebied met horeca.