Ga direct naar inhoud
Nieuws

Nieuwe natuurparel bij Tienhoven draagt na één jaar al bij aan gezonde moerasnatuur

11 juni 2020 | Tamara Overbeek

Een jaar na inrichting van natuurgebied Oostelijke binnenpolder Tienhoven, op de grens van Utrecht en Noord-Holland, ziet boswachter Warner Reinink al zeldzame planten verschijnen zoals moeraskartelblad en echte koekoeksbloem. Ruim een jaar geleden heeft de provincie Utrecht het natuurgebied heringericht om bedreigde planten en dieren in dit gebied alle ruimte te geven zich te ontwikkelen.

Koekoeksbloemen en boterbloemen

Gezonde moerasnatuur

Boswachter Reinink: “De inrichtingsmaatregelen helpen de natuur echt al een handje; Op plaatsen waar de bovenlaag is afgegraven zien we weer bijzondere planten verschijnen zoals het moeraskartelblad en de echte koekoeksbloem. En het flexibele waterpeil helpt bijzondere waterplanten zoals waterdrieblad en wateraardbei. Allemaal soorten die horen bij gezonde moerasnatuur.” In grote delen van het gebied is de voedselrijke bovenlaag afgegraven. Het schone grondwater kan hierdoor beter aan de oppervlakte komen. Ook zijn er natuurvriendelijke oevers aangelegd en is er een natuurlijk waterpeil ingesteld, waardoor het in de winter deels onder water staat.

Wilde orchideeën

In voorgaande jaren zijn er ook al soortgelijke maatregelen uitgevoerd in andere delen van Tienhoven. Hier geven de wilde orchideeën al volop kleur aan het gebied en moerasvogels als roerdomp en porseleinhoen hebben hier vorig jaar al gebroed. Een teken dat de inrichtingsmaatregelen écht helpen.

Machtig uitzicht

Deze zomer zal Natuurmonumenten een bankje met een informatiebord plaatsen over de unieke natuur in dit gebied. Het komt te staan op de uitkijkheuvel aan de Dwarsdijk met zicht op de hele Oostelijke Binnenpolder Tienhoven. Wandelaars kunnen hier even rusten en genieten van het machtige uitzicht. Dit uitzichtpunt is enkel bereikbaar te voet en ligt aan het Vredevoetpad.

Oostelijke binnenpolder Tienhoven

Oostelijke binnenpolder Tienhoven

Europese topnatuur

De Oostelijke Binnenpolder van Tienhoven is onderdeel van de Oostelijke Vechtplassen: een natuurgebied waar turfwinning door de mens en de natuurlijke omstandigheden samen een uniek gebied hebben gecreëerd met bijzondere eigenschappen die in Europa nauwelijks nog te vinden zijn. Het gebied is daarom onderdeel van Natura 2000: een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden.

Tamara Overbeek
Tamara Overbeek