Ga direct naar inhoud

Evenementen, excursies en (sport)activiteiten

Wil je een (sport)activiteit, excursie of evenement organiseren in een van onze natuurgebieden? Dan heb je toestemming nodig van Natuurmonumenten. Bij het wel of niet verlenen van toestemming houdt Natuurmonumenten rekening met de impact van de activiteit op de natuur en op andere recreanten. Lees hier meer over de regels die gelden en het aanvragen van toestemming.

Evenementen gebiedsregels

Het organiseren van een (sport)activiteit, excursie of evenement in de gebieden van Natuurmonumenten kan impact hebben op de natuur of op andere bezoekers. Voor veel activiteiten geldt daarom dat er toestemming aangevraagd moet worden bij het betreffende gebied en dat er een bijdrage wordt gerekend voor de natuur. 

We doen dit omdat we het als natuurorganisatie belangrijk vinden dat er een goede balans is tussen het beleven en beschermen van die natuur; voor de planten en dieren, maar ook voor bezoekers. De natuur heeft het zwaar, en natuurbescherming kost veel geld. Om de natuur te versterken en onderhouden vragen we voor bepaalde activiteiten een bijdrage voor het gebruik van het gebied. Zodat we mensen ook in de toekomst van deze natuur kunnen laten genieten.

De boswachter beoordeelt je aanvraag en bekijkt of de activiteit wel of niet kan plaatsvinden. Sommige plekken in de natuur zijn namelijk te kwetsbaar, verstoringsgevoelig, of om een andere reden niet geschikt.

Je moet om toestemming vragen als het antwoord op één of meer van deze vragen 'ja' is:

  • Betalen de deelnemers voor de activiteit?
  • Is de groep groter dan 20 personen?
  • Heeft de activiteit invloed op de natuur of andere bezoekers?

Toestemming aanvragen? Klik hier om het aanvraagformulier in te vullen. 

Is het antwoord op alle vragen nee? Check hier welke regels er gelden voor overige activiteiten in de gebieden van Natuurmonumenten. Bij twijfel is het raadzaam om altijd toestemming te vragen. De boswachter laat je dan weten of er toestemming nodig is of niet.

Let op:

  • Het beoordelen van je aanvraag kost tijd. Stuur het formulier daarom tijdig in, en houd zeker bij grote evenementen rekening met minimaal twee maanden voor de start van het evenement.
  • Omdat het beoordelen van een aanvraag en het vastleggen van afspraken tijd kost, rekent Natuurmonumenten bij toestemming een vast tarief van 50 euro toestemmingskosten. 
  • Afhankelijk van de precieze activiteit wordt in de meeste gevallen ongeveer 10% van de inschrijfkosten gerekend als vergoeding voor de natuur.
  • Toestemming wordt niet verleend als het evenement eerder gepubliceerd is dan dat er toestemming is verleend. 
  • Toestemming van Natuurmonumenten betekent niet dat er ook toestemming is van gemeente en provincies.
  • Toestemming is alleen van toepassing is op het betreffende gebied en niet op andere gebieden van Natuurmonumenten of gebieden van andere eigenaren. 

Heb je vragen? Een overzicht van de meest gestelde vragen en de Algemene Voorwaarden rondom gebiedstoestemming vind je hier