Ga direct naar inhoud

Wildpluk

Niets leukers dan zelf bramenjam maken of een paar verzamelde kastanjes poffen boven je vuurkorf. Maar als veel mensen paddenstoelen plukken óf mensen grote hoeveelheden eetbare planten verzamelen, heeft dit gevolgen voor de natuur. Wildplukken is daarom niet toegestaan in gebieden van Natuurmonumenten. Lees hier wat de regels zijn en waarom.

Veldbloemen

Wildplukken wordt steeds populairder. Want hoe leuk is het om te kunnen eten van wat de natuur je te bieden heeft, of te genieten van een zelf geplukt veldboeket? Het wegnemen van planten of paddenstoelen en het struinen buiten de paden kan echter gevolgen hebben voor de natuur. Ook een klein beetje kan voor de kwetsbare natuur al schadelijk zijn. Het op grote schaal, regelmatig of commercieel wildplukken wordt zelfs beschouwd als diefstal en/of beschadiging van het gebied.

Paddenstoelen, bloemen, planten, vruchten, zaden en noten zijn voor veel dieren een bron van voedsel. Zij zullen je dankbaar zijn als je het voor hen laat liggen. Struinen buiten de paden kan tot verstoring van dieren en vertrapping van planten leiden. Als natuurbeschermende organisatie willen we dat voorkomen.  

Om bovenstaande redenen is wildpluk in de gebieden van Natuurmonumenten niet toegestaan. Doe je het toch dan riskeer je een boete. 

Bekijk hier het overzicht van alle regels die gelden in de gebieden van Natuurmonumenten.

Removing plants or wild mushrooms and strolling off the paths can be damaging to nature. Mushrooms, flowers, plants, fruits, seeds and nuts are an important source of food for animals. Strolling outside the paths can lead to the trampling of plants and is disturbing for animals. Even picking a little bit can have serious consequences.

Therefore, wild picking is not permitted in the areas of Natuurmonumenten. In case of violation, offenders may be fined.