Ga direct naar inhoud
Nieuws

Brandbom in Hassinkbos ontmanteld volgens plan

23 april 2021 | Jantine Wesselink

Vandaag is de brandbom in het Hassinkbos van Natuurmonumenten in Epse onschadelijk gemaakt. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie voerde dit uit, ondersteund door de hulpdiensten en gemeente Lochem. De ontmanteling liep geheel volgens plan. 

Gecontroleerde ontploffing brandbom WOII Hassinkbos

Direct omwonenden konden al halverwege de ochtend geïnformeerd worden over het exacte tijdstip van de explosie. Precies om 13.00 uur klonk een harde knal. Dit was de springlading die op de brandbom was aangebracht. Korte tijd later volgde een tweede knal. Dit was de springstof in de brandbom zelf

Omwonenden bleven binnen

Verkeer op de Lochemseweg lag rond 13.00 uur uit voorzorg stil, maar kon al snel weer doorrijden. Er was rook te zien, maar die heeft de omliggende huizen niet bereikt. Omwonenden konden rond 14.00 uur hun huis weer verlaten. Zij bleven uit voorzorg binnen.

gecontroleerde ontploffing brandbom WOII Hassinkbos

Rust weer terugkeren

De boswachters van Natuurmonumenten zijn ook blij met het soepel en snelle verloop. De bom is zoals verwacht in de container tot ontbranding gekomen. En de brand is daar ook gebleven. Hierdoor is de gevreesde schade en verstoring aan de natuur beperkt gebleven. Nu mag de rust in het bos snel weer terugkeren.

Tot maandag 26 april minder toegankelijk

Het Hassinkbos blijft tot en met maandag minder toegankelijk. Maandag 26 april wordt al het materiaal uit het bos verwijderd

2023 Jantine Wesselink
Jantine Wesselink