Wandelen

Wad- en weidevogelexcursie Hegewiersterfjild

Wad- en weidevogelexcursie Hegewiersterfjild

4 km

Waar

Hegewiersterfjild

Vertrekpunt

    Hegewiersterfjild, parkeerplaats vogelkijkhut Hegewiersterfjild

    Kimswerderlaan8821 LB Kimswerd

Kosten

Volwassen
  • Normaal€ 9,00
  • Ledenprijs€ 6,30
Kinderen
  • NormaalGratis
  • LedenprijsGratis

Nog plek beschikbaar!

Activiteit

Wad- en weidevogelexcursie Hegewiersterfjild

Ontdek op zondag 22 mei of zaterdag 4 juni dit bijzondere gebied ten zuiden van Harlingen met zowel wad- als weidevogels en heel veel bloemen.

Rijk van de weidevogels

Weidevogels staan in Nederland onder druk door veranderingen in onder andere de landbouw. Daar is tijdens deze excursie niets van te merken. In het Hegewiersterfjild zijn oude slenken en greppelpatronen nog goed terug te vinden. Overal om je heen staan bloemen als pinksterbloem, boterbloem en ratelaar in bloei. Grutto's, kieviten, tureluurs en allerlei andere vogels buitelen boven je hoofd.

Zee en land

Het Hegewiersterfjild ligt tegen de zeedijk aan en heeft hierdoor een rijke flora en fauna. Zoutminnende planten zijn er volop aanwezig vanwege de zoute kwel die er omhoog wordt gestuwd. Talloze wadvogels komen er met vloed schuilen voor het hoge zeewater. Daarnaast zijn in het gebied de oude afgravingen en het reliëf van kleiwinning goed terug te vinden.

Uitbreiding

Om het leefgebied voor wad- en weidevogels verder te vergroten en te verbeteren, is Natuurmonumenten gestart met de herinrichting van enkele percelen in het Hegewiersterfjild. De droge landbouwpercelen worden afgegraven zodat ze natter en beter geschikt worden voor weidevogels in het voorjaar en voor wad- en trekvogels in het najaar. De schelpeneilanden zijn door eerdere werkzaamheden een prachtige broedplaats geworden. Met een deskundige gids van Natuurmonumenten verken je dit bijzondere en gevarieerde gebied.

Vergeet niet je verrekijker mee te nemen!

Fietsroute

Je kunt het Hegewiersterfjild en enkele andere gebieden van Natuurmonumenten ook op de fiets ontdekken. Download onze fietsroute en geniet van een bijzondere tocht langs kust van de Waddenzee en door het achterliggende oude Friese terpenlandschap.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

logo