Ga direct naar inhoud
Nieuws

Natuurfragmentje: een lekker maal

07 juli 2015 | Susanne Blommaert

Wie wil dat niet: een glimp opvangen van dieren in het wild. Wat doen zij in het bos terwijl jij een eindje verderop aan het wandelen bent?

Natuurfragmentje: een lekker maal

Moeder en kind edelhert lopen door het bos in natuurgebied Hoeve Delle. Vlak voor de camera besluiten zij eens lekker te gaan knabbelen van de bosbessenstruikjes die daar in overvloed groeien.

 

Natuurfragmentje: een lekker maal

Onderzoekscamera's

Het afgelopen jaar maakten onderzoekscamera's allerlei beelden op de Veluwe. Daar zaten mooie en soms grappige stukjes tussen. Boswachter Frank Theunissen selecteerde een aantal korte fragmentjes van dieren in hun natuurlijke gedrag, zoals je ze zelf niet gauw zult zien.

Hertenkalveren worden zo'n zes tot tien maanden gezoogd. Soms drinken eenjarige jongen ook nog bij de moeder als zij niet drachtig is. Edelherten eten plantaardig voedsel. Ze eten bijvoorbeeld gras, heide, boomschors, knollen, vruchten, zaden en scheuten, zoals van bosbessenstruiken.

Bosbes

In natuurgebied Hoeve Delle groeien veel bosbessen. Deze planten komen voor op een vochtige, zure bodem. Die vind je vooral in open bossen, zowel loof- als naaldbossen, op heide en veen. De bosbes komt behalve in Nederland voor in de gematigde en subarctische gebieden in de wereld.

Meer zien?

Bekijk ook

Susanne Blommaert
Susanne Blommaert