Ga direct naar inhoud
Nieuws

Natuurfragmentje: hert neemt modderbad

15 september 2015 | Susanne Blommaert

Wie wil dat niet: een glimp opvangen van dieren in het wild. Wat doen zij in het bos terwijl jij een eindje verderop aan het wandelen bent?

Natuurfragmentje: hert neemt modderbad

Een modderbad alleen iets voor zwijnen? Nee hoor, kijk maar naar dit edelhert, dat zich eens lekker door de modder wentelt!

Maar waarom doen edelherten dat? De mannetjes maken modderputten met hun gewei of ze gebruiken natte plekken in het terrein, die ze met urine en sperma besprenkelen (zogenaamde ‘zoelplekken’). Hierin wentelen ze zich. Met het laagje modder dat zo op hun huid ontstaat, imponeren ze de vrouwtjes.

Hert neemt modderbad

Dit imponeergedrag zie je vooral tijdens de bronst, de paartijd van de herten. Vanaf ongeveer half september is zo’n vier weken lang de periode van de edelhertenbronst. In het bos kun je de herten horen burlen. Met dit oergeluid proberen de herten indruk te maken op de hindes (vrouwtjes). En als dat niet voldoende is, gaan ze het gevecht aan. Met kletterende geweien strijden ze om de gunst van de vrouwtjes.

Meer zien?

Bekijk ook

Onderzoekscamera's

Het afgelopen jaar maakten onderzoekscamera's allerlei beelden op de Veluwe. Daar zaten mooie en soms grappige stukjes tussen. Boswachter Frank Theunissen selecteerde een aantal korte fragmentjes van dieren in hun natuurlijke gedrag, zoals je ze zelf niet gauw zult zien.

Susanne Blommaert
Susanne Blommaert