Ga direct naar inhoud
Nieuws

Natuurfragmentje: kriebelvos

13 januari 2015 | Susanne Blommaert

Wie wil dat niet: een glimp opvangen van dieren in het wild. Wat doen zij in het bos terwijl jij een eindje verderop aan het wandelen bent? Bekijk het filmpje.

Natuurfragmentje: kriebelvos

Het afgelopen jaar maakten onderzoekscamera’s allerlei beelden op de Veluwe. Daar zaten mooie en soms grappige stukjes tussen. Boswachter Frank Theunissen selecteerde een aantal korte fragmentjes van dieren in hun natuurlijke gedrag, zoals je ze zelf niet gauw zult zien.

In het eerste natuurfragmentje krijgt een vos de kriebels. Hij gaat er eens goed voor zitten tussen de bosbessenstruiken om zich even flink te krabben.

Natuurfragmentje: kriebelvos

Vossen

Vooral in de schemering en nacht zijn vossen actief. De dieren komen voor in bossen en parken, maar ook in dorpen en steden. Over het algemeen zijn vossen erg schuw en heb je geluk als je een glimp van ze te zien krijgt.

Vossen zijn echte opportunisten en eten alles waar ze makkelijk aan kunnen komen. Dus ook het eetbare afval dat mensen in het natuurgebied achterlaten. In dit natuurfragmentje zie je een vos die op de Veluwe woont. Zo’n vos in het bos leeft vooral van knaagdieren, aas en bessen.

De rekels gaan op zoek

Het is nu de paartijd van de vos. In deze periode gaan de rekels – mannetjesvossen – op zoek naar de moertjes (vrouwtjes). Na een draagtijd van ongeveer 50 dagen worden de jongen geboren, meestal 3 tot 5 per worp. Daarvan sterft ruim 80% in het eerste levensjaar. Een vos wordt gemiddeld 10 jaar oud.

Susanne Blommaert
Susanne Blommaert