Ga direct naar inhoud
Nieuws

Natuurfragmentje: levende standbeeldjes

17 maart 2015 | Susanne Blommaert

Wie wil dat niet: een glimp opvangen van dieren in het wild. Wat doen zij in het bos terwijl jij een eindje verderop aan het wandelen bent? Het derde filmpje gaat over biggen.

Natuurfragmentje: levende standbeeldjes

Wilde zwijnen en hun biggen trippelen in een mooie rij de camera voorbij. Tot er onraad dreigt en de dieren als aan de grond genageld staan. Het ligt niet aan het filmpje, de biggen lijken net levende standbeeldjes totdat de volwassen dieren het teken geven dat de kust veilig is! En dan vervolgt het hele spul zijn weg.

Natuurfragmentje: levende standbeeldjes

Pyjama’s

Wilde zwijnen op de Veluwe krijgen afhankelijk van hun leeftijd en conditie 2 tot 9 jongen. De dieren hebben een bruine vacht met horizontale strepen, die door boswachters treffend ‘pyjama’ wordt genoemd. Ze geven de biggen in het schaduwrijke bos een perfecte schutkleur. De strepen van de biggen verdwijnen na drie tot vijf maanden. Om haar jongen te voeden, gooit moeder haar zware lijf een paar keer per dag op één kant. De biggen stormen vervolgens als een wilde horde op de tepels af.

Onderzoekscamera's

Het afgelopen jaar maakten onderzoekscamera's allerlei beelden op de Veluwe. Daar zaten mooie en soms grappige stukjes tussen. Boswachter Frank Theunissen selecteerde een aantal korte fragmentjes van dieren in hun natuurlijke gedrag, zoals je ze zelf niet gauw zult zien.

Stil staan

Door bij onraad stokstijf stil te gaan staan, maken wilde zwijnen zich vrijwel onzichtbaar. Vrouwelijke dieren vormen vaak in opvolgende generaties met hun biggen zogenaamde rotten (groepen). De oudere mannetjes zie je meestal niet in zo’n rotte; zij trekken er het grootste deel van het jaar alleen op uit.

Meer zien?

Bekijk ook:

Susanne Blommaert
Susanne Blommaert