Ga direct naar inhoud
Nieuws

Natuurfragmentje: zwijnen bij een poel

09 februari 2015 | Susanne Blommaert

Wie wil dat niet: een glimp opvangen van dieren in het wild. Wat doen zij in het bos terwijl jij een eindje verderop aan het wandelen bent? Het tweede filmpje gaat over wilde zwijnen.

Natuurfragmentje: zwijnen bij een poel

Zoals het echte varkens betaamt, genieten ook wilde zwijnen van modder en water. Een hele groep gaat naar een poel in het bos.

Wilde zwijnen

Wilde zwijnen leven in voedselrijke loofbossen. Ze nemen graag een modderbad in 'zoelen', ondiepe poelen. Het laagje modder dat na het baden op hun huid achterblijft, beschermt ze tegen parasieten. Deze kriebelbeestjes drogen op in het modderlaagje en vallen van de huid af als de zwijnen tegen een boom aan schuren. In de directe omgeving van hun bad vind je daarom vaak een boom waar ze zich aan schuren om zich te ontdoen van die kriebelende parasieten.

Natuurfragmentje: zwijnen bij een poel

Alleseters

Zwijnen zijn echte alleseters. Ze eten eikels, kastanjes, bessen, wortels, knollen, regenwormen, insectenlarven, muizen en nog veel meer. Om aan voldoende voedsel te komen, trekken wilde zwijnen kriskras rond. Per nacht kunnen ze wel vijftien kilometer afleggen. De meeste kans om wilde zwijnen te zien heb je in de ochtend- en avondschemering, wanneer de alleseters op pad gaan om voedsel te zoeken.

Onderzoekscamera's

Het afgelopen jaar maakten onderzoekscamera's allerlei beelden op de Veluwe. Daar zaten mooie en soms grappige stukjes tussen. Boswachter Frank Theunissen selecteerde een aantal korte fragmentjes van dieren in hun natuurlijke gedrag, zoals je ze zelf niet gauw zult zien.

Meer zien?

Bekijk ook natuurfragmentje: kriebelvos.

Susanne Blommaert
Susanne Blommaert