Ga direct naar inhoud
Nieuws

Natuurfragmentje: zwijnenparade

17 augustus 2015 | Susanne Blommaert

Wie wil dat niet: een glimp opvangen van dieren in het wild. Wat doen zij in het bos terwijl jij een eindje verderop aan het wandelen bent?

Natuurfragmentje: zwijnenparade

Dit keer een kort, maar mooi fragmentje van wilde zwijnen die in een rij voorbij komen trippelen. Keurig achter elkaar. Wie goed kijkt, ziet in dit 'treintje' zelfs het verschil in grootte tussen de vrouwtjes (de eerste dieren) en het mannetje (de laatste). Kijk maar eens:

 

Natuurfragmentje: zwijnenparade

In het fragment zie je een (deel van een) groepje zwijnen. Wilde zwijnen leven in zulke groepen, die bestaan uit vrouwtjes met hun jongen en één- en tweejarige zwijnen. Een typische zwijnengroep of 'rotte' bestaat uit twee à drie vrouwtjes en de groep bestaat vaak uit ongeveer twintig individuen. De volwassen mannetjes - keilers - leven buiten de paartijd vaak solitair.

De dieren in het fragment lopen keurig achter elkaar alsof ze een pad volgen. Dat zou goed kunnen! Misschien heb jij ze wel eens gezien in de natuur, van die smalle paadjes waarvan je je afvraagt waar ze heen gaan en of ze wel voor mensen bedoeld zijn. Vaak gaat het om wildsporen of -wissels, door dieren gevormde paden in het landschap. Veel zoogdieren gebruiken vaste routes om bijvoorbeeld van een slaap- naar een drinkplek te gaan en dat zie je dan in de uitgesleten begroeiing terug.

Meer zien?

Bekijk ook

Onderzoekscamera's

Het afgelopen jaar maakten onderzoekscamera's allerlei beelden op de Veluwe. Daar zaten mooie en soms grappige stukjes tussen. Boswachter Frank Theunissen selecteerde een aantal korte fragmentjes van dieren in hun natuurlijke gedrag, zoals je ze zelf niet gauw zult zien.

Susanne Blommaert
Susanne Blommaert