Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Hoge Land van Vollenhove

Hoge land van Vollenhove

Mooie verhalen

‘Vanuit de verte zie je het al liggen, een bult in een verder open, vlak landschap. Het is er niet rechttoe, rechtaan. Bomen langs wegen en op erven zorgen voor een bijna huiselijke sfeer. In het Hoge Land van Vollenhove wonen al heel lang mensen. Het is dus een gebied dat veel en mooie verhalen te vertellen heeft.’

Ronald Messemaker
Ronald Messemaker

Boswachter van dit gebied

Meer over Hoge Land van Vollenhove
 • Routes
 • Over het gebied

  Het Hoge Land van Vollenhove ligt in het noordwesten van Overijssel tussen De Wieden en het Zwarte Water. Het is een heuvel van tien meter hoog in een verder volkomen vlak landschap. Je vindt op het Hoge Land bosjes, houtsingels, knotwilgen en weilanden. In dit afwisselende landschap kun je appelvinken, haviken en vlinders als het koevinkje tegenkomen.

  Klomp keileem

  De heuvel is een stuwwal die in de laatste ijstijd is ontstaan. Het is een grote klomp keileem, een mix van klei en stenen, net als je Urk en Schokland vindt. Het westelijke punt van de stuwwal, De Voorst, was een klif die uitstak in de Zuiderzee. Omdat het hoog en droog is, was het Hoge Land van Vollenhove al vroeg bewoond. De patronen van dat oude boerenland zijn nog duidelijk herkenbaar: blokken op de heuvelrug, smalle, lange percelen in het landschap eromheen.

  Het voormalige vissersstadje Vollenhove is het centrum van het gebied. Het telt tal van monumentale gebouwen, waaronder drie havezaten (een versterkt huis of boerderij). Verder liggen de dorpen en gehuchten Sint Jansklooster, Barsbeek, Heetveld, Kadoelen, De Krieger en Moespot in het Hoge Land van Vollenhove.

  Hoge Land van Vollenhove

  Essenstoven

  Op diverse plaatsen in het Hoge Land kom je nog eeuwenoude essenstoven tegen. Dit zijn de onderste stukken van essen waar voortdurend takken vanaf zijn gezaagd voor het maken van gereedschap of afrasteringen. Sommige stoven hebben een diameter van twee meter. Het zijn miniatuur-natuurgebiedjes vol mossen en insecten. In de omgeving van de stoven vind je vaak oude bosplanten, zoals bosanemoon.

  Fietstocht

  Je kunt het Land van Vollenhove heel goed ontdekken op de fiets. Vanaf ons bezoekerscentrum De Wieden in Sint-Jansklooster is een fietstocht van bijna 23 kilometer uitgezet. Het is een tocht langs houtsingels, weilanden en cultuurhistorische elementen. Onderweg heb je ook goed zicht op De Wieden. Samen met de aangrenzende Weerribben vormen ze het Nationaal Park Weerribben-Wieden: het grootste laagveenmoeras van Nederland.

  Hoge Land van Vollenhove Natuurmonumenten

  Fietsen door het Hoge Land

  Stap op de fiets en ontdek de geschiedenis van Het Hoge Land van Vollenhove.

  Bekijk de fietsroute
  Hoge Land van Vollenhove

  De mooiste routes

 • Fietsen

  Fietsroute Hoge Land van Vollenhove

  Een fietstocht vol natuur en cultuur over het Hoge Land van Vollenhove.

  • 22,71 km
 • Fietsen

  Fietsroute langs het water in Flevoland

  Het landschap van De Wieden danken we aan onze voorouders. Het winnen van veen zorgde ervoor dat het water de ruimte kreeg. Hierdoor ontstonden grote putten (weren) met lange legakkers (ribben) om de turven op te drogen.

  • 46,7 km
 • Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Hoge Land van Vollenhove

  Wat wij hier doen

  Bosbeheer

  Natuurmonumenten beheert op het Hoge Land van Vollenhove twee eikenhakhoutbosjes, een houtsingel en twee stukken bos. Een van de eikenhakhoutbosjes, het Knoppersbosje, behoort tot de oudste van Overijssel. Samen met vrijwilligers zagen de boswachters eens in de zes tot twaalf jaar de uitlopers van de stobben weer af. Het hout wordt verkocht als brandhout of versnipperd voor biocentrales. Heel snel vult de bodem zich daarna weer met bloeiende planten, waar veel insecten op afkomen. De houtsingel en stukken bos controleren de boswachters regelmatig. Dode takken halen ze weg om te voorkomen dat wandelaars er een op hun hoofd krijgen.

  Word lid