Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute Holtingerveld, vlakbij Havelte

Waar: Holtingerveld

Wandelroute Holtingerveld, vlakbij Havelte
2 uur 50
8,49 km

Over de route

Deze wandelroute zit vol met cultuurhistorie. Onderweg kom je langs hunebedden en grafheuvels, maar zie je vooral ook plekken die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog. Een werkkamp, delen van een opgegraven goederenspoorlijntje, bomkraters en een start- en landingsbaan voor vliegtuigen. Groene bewegwijzering geeft de route aan. 

 

Waar kun je starten

Holtingerveld heide
Startpunt

Toegangspoort Holtingerveld

Wat kom je onderweg tegen?

Afgraving

1. Afgraving

Op sommige plekken in het Holtingerveld zijn in de Tweede Wereldoorlog grote hoeveelheden zand afgegraven en afgevoerd met goederentreintjes. Het zand werd gebruikt om het vliegveld dat hier vlakbij lag, te egaliseren. De opgebrachte, dieper afgegraven grond levert bijzondere planten op. Op de start- en landingsbaan vind je s' zomers allerlei orchideeën.

Grafheuvels

2. Grafheuvels

In dit gebied ligt een groot aantal grafheuvels uit de Trechterbekercultuur, een neolithische cultuur in Noord-Europa van 4350 tot 2800/2700 v.Chr. De naam trechterbekercultuur is een verzamelnaam van een groot aantal met elkaar verwante gemeenschappen in het neolithicum of nieuwe steentijd.

Bluswater bak

3. Bluswater bak

De bluswaterbak ligt rechts iets van het pad af. Goed kijken, want het is grotendeels overwoekerd met onkruid. Deze bak werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt om bluswater op te slaan om eventuele brand in de barakken te blussen. De barakken zijn er niet meer, het sanitairgebouw van de barakken is nog intact.