Wandelen

Wandelroute Holtingerveld, vlakbij Havelte

Wandelen

Wandelroute Holtingerveld, vlakbij Havelte

Deze wandelroute zit vol met cultuurhistorie. Onderweg kom je langs hunebedden en grafheuvels, maar zie je vooral ook plekken die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog. Een werkkamp, delen van een opgegraven goederenspoorlijntje, bomkraters en een start- en landingsbaan voor vliegtuigen. Groene bewegwijzering geeft de route aan. 

 

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

    Toegangspoort Holtingerveld
  • Van Helomaweg 14, 7971 PX Havelte (DR)
  • Neem vanaf de A28 de afslag richting Dwingeloo (N855). Na Dwingeloo richting Dieverbrug. Neem bij Dieverbrug de N371 naar Meppel. Na Uffelte rechtsaf de N353 op richting Frederiksoord. Parkeerplaats 'toegangspoort Holtingerveld' biedt ruime parkeergelegenheid.

De route

 Startpunt

1Afgraving

Op sommige plekken in het Holtingerveld zijn in de Tweede Wereldoorlog grote hoeveelheden zand afgegraven en afgevoerd met goederentreintjes. Het zand werd gebruikt om het vliegveld dat hier vlakbij lag, te egaliseren. De opgebrachte, dieper afgegraven grond levert bijzondere planten op. Op de start- en landingsbaan vind je s' zomers allerlei orchideeën.

Afgraving
Afgraving

2Grafheuvels

In dit gebied ligt een groot aantal grafheuvels uit de Trechterbekercultuur, een neolithische cultuur in Noord-Europa van 4350 tot 2800/2700 v.Chr. De naam trechterbekercultuur is een verzamelnaam van een groot aantal met elkaar verwante gemeenschappen in het neolithicum of nieuwe steentijd.

Grafheuvels
Grafheuvels

3Bluswater bak

De bluswaterbak ligt rechts iets van het pad af. Goed kijken, want het is grotendeels overwoekerd met onkruid. Deze bak werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt om bluswater op te slaan om eventuele brand in de barakken te blussen. De barakken zijn er niet meer, het sanitairgebouw van de barakken is nog intakt.

Bluswater bak
Bluswater bak

4Finse meer

Het Finse meertje is een keileem put. In de Tweede Wereldoorlog legden de Duitsers bij Havelte een vliegveld aan. Om de start- en landingsbaan te versterken, hebben ze leem uit de bodem gehaald en de startbaan uitgevlakt en verhard. Daardoor is een lange kuil ontstaan met wat water. De naam 'het Finse meertje' is vermoedelijk ontstaan omdat de omgeving het er Fins uit vond zien. In dit water leven veel salamanders en ook ringslangen.

Finse meer
Finse meer

5Opgegraven spoorlijn

Een deel van het spoorlijntje is opgegraven en zie je hier terug. Het werd in de Tweede Wereldoorlog gebruikt om materiaal te verplaatsen in het Holtingerveld. Pal naast het spoorlijntje zie je een aantal bomkraters, al dan niet gevuld met water.

Opgegraven spoorlijn
Opgegraven spoorlijn

6Kettingbom

Gedurende de Tweede Wereldoorlog bombardeerden de geallieerden het Holtingerveld veelvuldig, getuige de vele bomkraters. Sommige bomkraters zijn waterdoorlatend en staan droog. Andere houden water vast. De natuur profiteert hier weer van; de salamander vindt hier een goed thuis.

Kettingbom
Kettingbom

7Startbaan

Hier is in de Tweede Wereldoorlog een startbaan aangelegd door de Duitse bezetters. Het is een zeer brede en lange strook waar grind en drainage is aangebracht en extra dikke klinkers voor verharding.

Startbaan
Startbaan
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.