Ga direct naar inhoud

Vogels in de kleine polder van IJdoorn

De Kleine Polder van lJdoorn is een belangrijk voedselbron voor vogels. Je treft hier in het vroege voorjaar grote groepen aan die na een lange reis uit Afrika weer op krachten komen. Verrekijkers in de aanslag!

Kluut

Grutto

De weilanden lijken vlak, maar toch is er veel afwisseling van droge en natte gedeelten. Dat is gunstig voor weidevogels zoals de grutto. Die zoekt in de bodem naar pieren en andere beestjes. Hij maakt zijn nest in een ondiep kuiltje. Daardoor is het moeilijker te zien voor bijvoorbeeld een vos.

Kievit

ln de paartijd zie je de kievitmannetjes acrobatische capriolen uithalen in de lucht. Ze zijn dol op wormen die hier voorkomen dankzij de hoge waterstand.ievitskuikens worden niet gevoerd door de ouders, maar moeten zelf hun kostje bij elkaar scharrelen. De kievit is er altijd vroeg bij: rond 15 maart worden de eerste kievitseieren gelegd.

Kluut

Kluten komen naar lJdoorn om te rusten en te broeden. Kenmerkend is zijn manier van voedsel zoeken. Met snelle maaibewegingen gaat zijn snavel als een zeis door het water. Voelt de kluut daar iets tussen komen, dan sluit hij zijn snavel en de prooi is gevangen.