Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

IJzerenbos

IJzerenbos

Welkom in IJzerenbos

Geniet tijdens je wandeling van dit afwisselende gebied bestaat uit loofbos, grasland en enkele akkers. In het bos groeien ook gevlekte aronskelk en slanke sleutelbloemen. Een bijzonder diertje in het bos is de boomkikker.

Bianca de Craen
Bianca de Craen

Boswachter van dit gebied

Meer over IJzerenbos

Over het gebied

Dit rijke natuurgebied in de zogenaamde Groene Taille van Limburg ("Smalste stukje Nederland") vormt een belangrijke verbinding voor de diverse natuurgebieden. Het bestaat uit twee deelgebieden ten zuiden van Susteren (gemeente Echt-Susteren) die van elkaar gescheiden worden door een beek en twee wegen: de Rode beek, de IJsstraat en de Susterderweg. Helaas zijn de eigendommen van Natuurmonumenten nogal versnipperd.

Het IJzerenbos dankt zijn naam vermoedelijk aan het hoge ijzergehalte van het grondwater. We treffen hier een landschappelijk gevarieerd gebied aan met bospercelen die afgewisseld worden door graslanden met poelen, enkele kruidenrijke akkers en twee hakhoutpercelen. Dwars door het gebied loopt de Heerenstraat, van west naar oost.

In het bos groeien o.a. gevlekte aronskelk en slanke sleutelbloemen. Talrijke vogelsoorten en de boomkikker zijn hier vaste bewoner. In het voorjaar verbaas je je over de vele bosanemonen die de bodem bedekken.

Anemomen in het voorjaar

Anemoon in het voorjaar

Bos

Door populieren te kappen ontstaan open plekken in het bos. Hier kan een kruiden- en struweellaag ontstaan. Om deze variatie in begroeiing te handhaven, vindt hier op termijn begrazing plaats. De dieren die in het bos leven zijn onder meer bossprinkhaan, grootoorvleermuis, fluiter en grauwe vliegenvanger. De boomkikker is een karakteristieke diersoort voor dit gebied.

 

Groene verbinding

Een eiken-essenhoutwal in het gebied vormt een groene verbinding tussen het IJzerenbos en de nabijgelegen bossen het Limbrichterbos, ’t Hout en het Taterbos van Natuurmonumenten en de Doort van Staatsbosbeheer. Hier groeien grote leeuwenklauw en groot spiegelklokje. Vlinders als zwartsprietdikkopje en distelvlinder fladderen hier rond

Fietsen door het IJzerenbos

Winterrogge

Op de akkers verbouwt Natuurmonumenten op ecologische wijze winterrogge. Hier groeien grote leeuwenklauw en groot spiegelklokje. Vlinders als zwartsprietdikkopje en distelvlinder fladderen hier vrolijk rond.

Akkers bij het IJzerenbos

Ecologisch beheerde akkers als paradijs voor vele insecten en vogels

Contact Natuurmonumenten

Heb je een vraag over het natuurgebied IJzerenbos? Neem dan contact op via onderstaande gegevens.

Beheereenheid Zuid-Limburg 

Schaapskooiweg 101

6414 EL Heerlen

T (045) 521 25 22

E-mail:  [email protected]

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

IJzerenbos

Nieuws