Ga direct naar inhoud
Nieuws

Zeldzame libel en vlinder op de Kampina

08 augustus 2019 | Irma de Potter

De Kampina zoemt momenteel van de insecten. Vlinders, bijen en andere insecten doen zich te goed aan de nectar van de bloeiende heide. Langs de bosranden en venoevers patrouilleren allerlei libellen op jacht naar kleinere insecten. Maar een geoefende libellenspotter herkent tussen al die kleurrijke soortgenoten ineens iets zeldzaams, de zuidelijke glazenmaker.

Kleine parelmoervlinder op de Kampina

Zomergasten

Veel Nederlanders mogen dan vertrokken zijn richting de Franse Rivière, de aanhoudende warmte in eigen land heeft ook voor een omgekeerde trektocht gezorgd. Mediterrane soorten zoals de Zuidelijke glazenmaker en de parelmoervlinder voelen zich even helemaal thuis op de Kampina. Hoewel beide soorten jaarlijks op een aantal plekken in het land worden gespot, blijven het toch bijzondere waarnemingen.

Zuidelijke glazenmaker

Glazenmakers behoren tot de grootste libellen van ons land. Het zuidelijke neefje is wat kleiner en lijkt op een paar kleine details na sprekend op de paardenbijter. De soort kan zwervend grote afstanden afleggen. De exemplaren die nu op de Kampina zijn gezien, zijn bijna zeker trekkers. In hun trage vlucht hangen ze soms even stil in de lucht. Dat gaf de boswachter de tijd om deze prachtige foto te schieten.

Zuidelijke glazenmaker op Banisveld

Zuidelijke glazenmaker op Banisveld

Kleine parelmoervlinder

Ook de kleine parelmoervlinder vliegt momenteel op de heide van de Kampina, waar ze nectar drinkt op de bloeiende struikheide. Hoewel dit vlindertje zich tot voor kort alleen voortplantte in de kustduinen wordt ze steeds vaker in het binnenland waargenomen. Om zich voort te planten zijn ze afhankelijke van de aanwezigheid van viooltjes, waaronder het akkerviooltje. Dit is een belangrijke voedselplant voor de rupsen. Op akkertjes in de Kampina zijn die zeker aanwezig, maar het is niet met zekerheid te zeggen of deze vlinder zich hier heeft voortgeplant.

Irma de Potter
Irma de Potter