Ga direct naar inhoud
Nieuws

Nieuwe bestemming Keunenhuis dichterbij

22 juni 2015 | Susanne Blommaert

De nieuwe bestemming voor landgoed Keunenhuis bij Winterswijk is een stap dichterbij gekomen, nu er een keuze is gemaakt uit de voorstellen van ondernemers.

Nieuwe bestemming Keunenhuis dichterbij

Uit de negen voorstellen die door verschillende ondernemers zijn ingediend voor een nieuwe functie voor landgoed het Keunenhuis, heeft Natuurmonumenten één voorstel uitgekozen dat nu verder uitgewerkt gaat worden. In het najaar wordt bekend of het plan financieel haalbaar is.

Cultuurhistorische waarde

Vorig jaar september begon de zoektocht naar een nieuwe functie voor landgoed het Keunenhuis. Daarbij is de bijzondere cultuurhistorische waarden van het Keunenhuis van groot belang; het landgoed is nog in originele en complete staat. In 2012 kon Natuurmonumenten het landgoed aankopen en zodoende voor de toekomst behouden. De nieuwe functie moet financieel voldoende opleveren om het onderhoud en beheer van het landgoed in de toekomst te bekostigen.

Veel ideeën

Natuurmonumenten vindt het belangrijk dat een nieuwe bestemming aansluit op de wensen van bewoners, organisaties en ondernemers uit de streek. Daarom zijn twee bijeenkomsten georganiseerd om hierover mee te denken en ideeën aan te dragen. De eerste sessie leverde een groot palet aan ideeën op. Veel ideeën behelsden een combinatie van de functies wonen, zorg, gastheerschap en landbouw. In de tweede sessie en in een aantal gesprekken met ondernemers, is verder over de ideeën doorgedacht. Hieruit bleek dat een zorgfunctie vanwege de strenge bouw- en veiligheidseisen niet haalbaar is. “Hoewel dat een tegenvaller was, zijn we toch blij dat al in zo’n vroeg stadium duidelijk was dat een dergelijke functie niet haalbaar is”, zegt beheerder Evert Kock.

Susanne Blommaert
Susanne Blommaert