Ga direct naar inhoud
Nieuws

Succesvolle gezamenlijke Achterhoekse ‘kraamkamer’- actie

11 april 2024 | Jantine Wesselink

Op woensdag 10 april hebben Geldersch Landschap en Kastelen, Omgevingsdienst Achterhoek en Natuurmonumenten een gezamenlijke handhavingsactie gehouden. De reden is dat het broedseizoen is gestart. Bezoeker van natuurgebieden worden via de zogenaamde kraamkamer-campagne gevraagd zich nadrukkelijk aan de toegangsregels te houden om de ontluikende natuur niet te verstoren. De reacties van het publiek waren heel positief. En er is geen enkele bon geschreven.

Boa's op pad in NM auto Achterhoek

Van Montferland tot vlakbij Deventer

De focus van de actie lag op de natuurgebieden van de deelnemende partijen in het gebied van Epse, Montferland, Warnsveld, Lochem en Vorden. Met herkenbare en onherkenbare voertuigen zijn 10 groene boa’s tussen 14.00 uur en 22.00 uur op pad geweest. Er is met name gelet op de toegangsregels: blijf op de paden, houd hond aan de lijn en neem afval mee naar huis. Met als resultaat een groot compliment aan de bezoekers die gisteren in deze gebieden waren. Men was zich bewust van de regels en hield zich er ook aan.

Zo laat nog aan het werk?

De boa’s kregen veel positieve en verraste reacties: “zijn jullie nu nog aan het werk” en “wat goed dat jullie er ook zijn op de momenten dat men het niet verwacht”. Er is zelfs nog hulp geboden aan iemand die de autosleutel verloren was en zijn vragen naar specifieke fauna beantwoord. Zo zie je maar dat de rol van boa boswachters als handhavers en gastheer zeer veelzijdig is. Uiteraard zijn ook zaken waargenomen waarbij nog vervolgacties nodig zijn. Al met al een goeie actie waarbij we samen bijdragen aan een veilige en rustige natuur. 

Gezamenlijk kraamkamer campagne

Het broedseizoen is een kwetsbare periode in de natuur. Tijdens deze maanden zoeken de dieren partners, krijgen ze jongen, leggen ze eieren en broeden ze die uit. De lentemaanden zijn een cruciale periode waarin het van groot belang is om de natuur haar rust te gunnen. Met een gezamenlijke actie, de Kraamkamer van de Natuur, vragen de boswachters van Goois Natuurreservaat, LandschappenNL, Natuurmonumenten, Vogelbescherming Nederland en Staatsbosbeheer bezoekers om de natuur een handje te helpen door de regels in de natuurgebieden te respecteren.

Meer info over het werk van de BOA-boswachter>> 

Meer info over de kraamkamer-campagne>> 

2023 Jantine Wesselink
Jantine Wesselink