Ga direct naar inhoud
Nieuws

Kraamkamer van de natuur van start

15 maart 2024 | Naomi Persoon

Het broedseizoen is weer aangebroken. Een bijzondere, maar ook kwetsbare periode in de natuur. Tijdens deze maanden zoeken de dieren partners, krijgen ze jongen, leggen ze eieren en broeden ze die uit. De lentemaanden zijn een cruciale periode waarin het van groot belang is om de natuur haar rust te gunnen. Met een gezamenlijke actie, de Kraamkamer van de Natuur, vragen de boswachters van Goois Natuurreservaat, LandschappenNL, Natuurmonumenten, Vogelbescherming Nederland en Staatsbosbeheer jou als bezoeker om de natuur een handje te helpen door de regels in de natuurgebieden te respecteren. Dit kun je doen door op de paden te blijven, de hond dichtbij aan de lijn te houden en afval mee naar huis te nemen.

Ree met jong

Voortplanting

In het voorjaar stijgt de temperatuur en starten dieren met de voorbereidingen van de voortplanting. Boswachter Tamara Overbeek: “De meeste jonge dassen zijn inmiddels geboren, dat gebeurt al in februari. Ze liggen veilig met hun ogen dicht onder de grond in de burcht tot ze een week of zes á acht oud zijn. Dan doen ze hun ogen open en gaan ze voorzichtig naar boven om de wereld te verkennen. Dat is dus ongeveer nu. Een enthousiast snuffelende hond kan die eerste verkenning enorm verstoren.”

Timo Roeke, beschermer bij Vogelbescherming Nederland, vult aan: "Een absolute piek met broedende vogels wordt bereikt in de maanden april en mei wanneer ruim 200 vogelsoorten hun jongen groot proberen te brengen. Belangrijk in het broedseizoen is verder vooral zoveel mogelijk rust te bieden aan vogels. Zo kan één windsurfer onbedoeld tienduizenden vogels verstoren. Het is dus echt belangrijk om op de paden te blijven en oog te houden voor de bebording. Kortom geniet van de natuur, maar doe dat met beleid.”

Als je op kraamvisite gaat, weet je dat rust, hygiëne en een beetje afstand belangrijk zijn voor een kersvers gezin. Samen kunnen we ervoor zorgen dat de dieren de rust krijgen die ze nu zo hard nodig hebben.

Impact van recreatie

We zijn met veel mensen in Nederland en hebben relatief weinig natuur tot onze beschikking. Daarom is het van extra groot belang dat je je er als gast in de natuur van bewust bent dat je aanwezigheid in de natuur impact kan hebben op de dieren die zich in dit seizoen voortplanten. Als je je aan de regels houdt door op de paden te blijven, je afval mee naar huis te nemen en de hond kort aangelijnd te houden, help je om van dit broedseizoen een succes te maken. De Kraamkamer van de natuur loopt van 15 maart tot 15 juli. Maar dieren hebben natuurlijk geen agenda. Daarom is het goed om te weten dat er ook na die datum nog kwetsbare jonge dieren in de natuur zullen zijn.

Naomi Persoon is landelijk persvoorlichter voor Natuurmonumenten
Naomi Persoon

Persvoorlichter