Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Natuurgebied

Langenboomse Bossen

Langenboomse Bossen

Welkom in Langenboomse Bossen

Loofbomen krijgen steeds meer kans in dit voormalige productiebos vol dennen. Dit natuurgebied vormt met andere gebieden een mooi lint van bossen tussen Oss en Venray. Op opengemaakte plekken in het bos valt meer licht. Daardoor zie je steeds meer variatie in de plantengroei ontstaan, met bijvoorbeel nieuwe orchideeënsoorten.

Natuurmonumenten

Boswachter van dit gebied

Meer over Langenboomse Bossen

Over het gebied

Loofbomen krijgen steeds meer kans in dit voormalige productiebos vol dennen. Dit natuurgebied vormt met andere gebieden een mooi lint van bossen tussen Oss en Venray. Op opengemaakte plekken in het bos valt meer licht. Daardoor zie je steeds meer variatie in de plantengroei ontstaan, met bijvoorbeeld nieuwe orchideeënsoorten.

Een steeds aantrekkelijker bos

Kijk tijdens het wandelen om je heen en je ontdekt dat het vroegere productiebos steeds gevarieerder en aantrekkelijker wordt. Samen met andere gebieden vormen deze bossen nu een mooi natuurlint tussen Oss en Venray.

Onze boswachters creëren open plekken in de bossen, zodat op de bodem meer licht valt en er een grotere variatie in de plantengroei ontstaat. Je ziet dat het meer natuurlijke bos dat zo ontstaat al snel meer insecten, vogels en kleine zoogdieren aantrekt. De zand- en grindwinning in het gebied eindigt dit jaar, het zanddepot blijft nog enkele jaren.

Langeboomse Bossen links meer natuurlijk bos

Militaire voertuigen

Defensie maakt gebruik van de Langenboomse Bossen voor oefeningen van verbindingseenheden. Je kunt dus geknal horen en militaire voertuigen langs zien rijden. Ook het oorlogsverleden is terug te vinden in de bossen. Door het gebied loopt het Duits lijntje, dat van Boxtel naar Wezel liep. Meer informatie hierover vind je bij het VVV Mill en de heemkundekring.

Dieren en planten in de Langenboomse Bossen

In de herfst vind je in het bos veel paddenstoelen, zoals de vliegenzwam en ridderzwam. In de bossen broeden vogels als de boomklever en verschillende soorten (grote bonte en groene) spechten. Ook zijn er in het natuurgebied enkele dassenburchten aanwezig. De kans is echter heel klein dat je een das zult zien. Het zijn nachtdieren en ze zijn heel schuw.

Dankzij het beheer (en verbinden van heide) door Natuurmonumenten heeft de beschermde levendbarende hagedis zijn weg naar de heideveldjes in het gebied weer gevonden. Rond de plassen en poeltjes en in de nattere delen van het gebied zie je allerlei libellen en watervogels, zoals ganzen, plevieren en visdiefjes. De rijke natuur trekt ook roofvogels aan als wespendief en havik.

Wat kun je in het natuurgebied de Langenboomse Bossen doen?

 

Bezoekersinformatie

Praktisch

Strandpaviljoen De Kuilen

Fazantenweg 16, 5453 JM Langenboom

Extra informatie

Vrij wandelen op wegen en paden
Honden welkom, mits aangelijnd
Geschikt voor rolstoelHet gebied is toegankelijk voor rolstoelen en wandelwagens. Maak gebruik van de verharde paden.
Langenboomse Bossen

Nieuws van de boswachter

logo