Ga direct naar inhoud
Nieuws

Onrust in de Langenboomse Bossen

20 november 2020 | Sander Verwoerd

Natuurmonumenten beschermt en behoudt de natuur in Nederland. Soms vraagt dat om beheer waar mensen van opkijken, totdat je het uitlegt. En ook dan kan het zijn dat niet iedereen het met je eens is of het anders beleeft. Zo ook in de Langenboomse Bossen in Brabant. Daarom leggen we graag uit waarom we hier aan de slag zijn gegaan.

Opruimactie zorgt voor een fraaier Langenboom

Beste wandelaar,

De natuur in Nederland staat onder druk, van stikstofproblemen tot dalende biodiversiteit en door recreatiedruk. Zeker door corona is het nóg drukker geworden; gelukkig zorgt het ook voor het besef van het belang van de natuur. Afgelopen weken kwamen er opmerkingen binnen bij de lokale media en Natuurmonumenten over het bosbeheer in de Langenboomse bossen. Wandelaars kwamen onverwacht dichtgemaakte paadjes tegen, waar ze al langere tijd gebruik van maakten en ook op andere plekken was er gesnoeid. Wij zijn blij om te zien dat de bezoekers zo betrokken zijn. Wij hadden dan ook over deze werkzaamheden beter vooraf kunnen communiceren, dan hadden we veel vragen kunnen ondervangen.

De opmerkingen die binnenkwamen, gingen vooral ook over het ‘dichtgooien van alle paden’. Het gevoel dat ‘jouw’ vaste paadje ineens verdwenen is, begrijpen we goed. Dit hebben we gedaan om verschillende redenen. We willen de dieren ook nog wat rust en ruimte geven, zoals de das, het ree en (roof)vogels. Daar doen we het voor! We willen bovendien crossmotoren ontmoedigen hier te komen scheuren. En de paadjes zijn, al lijkt het soms niet zo, in het verleden illegaal ontstaan als olifantenpaadje en steeds groter geworden. Tot slot gaat het om slechts 2 paden, een heel klein percentage als je alle meters pad in het gebied optelt.

Het snoeien en kappen van een aantal bomen langs de wandelpaden, doen we voor de natuur én voor de veiligheid van bezoekers. Dode takken bij wandelpaden kunnen voor gevaarlijke situaties zorgen, daarom hebben we jaarlijks een boomcontrole en snoeien we waar nodig. Dat dode hout laten we veelal liggen, het zorgt voor veel leven in het bos. Van insecten tot paddenstoelen en dieren die daar weer van snoepen. Ook verwijderen we lokaal zogeheten invasieve exoten, zoals Amerikaanse vogelkers en Amerikaanse eik. Zo krijgen inlandse eik, beuk en berk meer kans en wordt het bos op den duur gevarieerder. Bedenk daarbij, de natuur is geduldig. Wij planten als Natuurmonumenten, samen met de gemeente en tijdens de Boomplantdag ook extra bomen. Helaas is de afgelopen jaren door droogte een groot deel van deze aanplant niet aangeslagen. En dit jaar ging ivm corona de Boomplantdag niet door.

Waar wij aan de slag zijn gegaan, geldt dat ook voor Defensie die het Langenboomse Bos vanuit het verleden als oefenterrein gebruikt. Zij hebben de tankpaden, bivak- en opstelplaatsen vrijgemaakt. Toch wordt hier ook naar ons gekeken, ook hier zullen wij om betere communicatie vragen van Defensie.

Tot slot willen we het nogmaals aangeven. We hebben begrip voor teleurstelling over gesloten paden. We willen in de toekomst ook kijken of er een meer ‘kronkelroute’ mogelijk is, daar staan we voor open. Maar ongepaste, woedende reacties tot aan het filmen van onze medewerkers toe, dat gaat echt te ver. Heb oog voor de natuur en oog voor elkaar.

 

Boswachter Natuurmonumenten,

Sander Verwoerd

Sander Verwoerd
Sander Verwoerd