Ga direct naar inhoud
Nieuws

Publieksmiddag vispassage Verlengde Oude Maas

12 januari 2023 | Kay Jans

De vispassage bij de Molenplas in Stevensweert is sinds eind vorig jaar in gebruik. Op zondag 29 januari tussen 13.00 en 15.00 uur is er een publieksmiddag met excursies, waarbij geïnteresseerden uitleg krijgen over het hoe en waarom van de nieuwe zwemroute voor vissen.

vispassage Molenplas met bruggetje

De vispassage loopt door ons natuurgebied bij de Molen- en Bitplas. In 2022 is er aan de oostkant van beide plassen veel werk verzet door Waterschap Limburg en Rijkswaterstaat om het nieuwe beekje voor vissen aan te leggen. Eind vorig jaar zijn de werkzaamheden afgerond. Over het beekje zijn enkele houten wandelbruggetjes aangebracht. Voor de kuddes Gallowayrunderen en Konikpaarden die grazen in het natuurgebied rondom de vispassage zijn doorwaadbare plaatsen gemaakt. Zo kunnen zij van de ene naar de andere kant van de beek gaan.

Kom struinen langs de beek!

Nu de vispassage helemaal klaar is én het hele gebied weer toegankelijk is voor wandelaars, organiseert Waterschap Limburg samen met Rijkswaterstaat en Natuurmonumenten op zondag 29 januari 2023 een gratis toegankelijke publieksmiddag van 13.00 tot 15.00 uur. Deze middag is bedoeld voor iedereen die kennis wil maken met het heringerichte gebied. Vertegenwoordigers van de betrokken partijen zullen samen de vispassage officieel openen. In het terrein is een informatiestandje en je kunt mee met een excursie onder leiding van een gids. De projectpartners vertellen graag hoe en waarom de werkzaamheden hebben plaatsgevonden, en je hoort meer over de omringende natuur.

Aanmelden voor excursies

Wil je meedoen met een begeleide wandeling? Leuk! Omdat het aantal plekken  beperkt is, werken we met aanmeldingen. Stuur daarvoor een e-mail aan Elise Eskes, via [email protected], graag vóór 27 januari 2023. Wacht niet te lang als je zeker wilt zijn van een plekje. Voor een warme kop koffie of thee na afloop wordt gezorgd. De excursies langs de nieuwe beek gaan over onverhard terrein en zijn daarom niet geschikt voor mindervaliden of kinderwagens. Kinderen zijn wel welkom. Houd er rekening mee dat we tijdens de excursie ongeveer 4 kilometer wandelen. 

Praktisch

We ontvangen je graag in het natuurgebied bij de ingang (klaphekje) aan de brug Prior Gielenstraat. De fiets of auto parkeren kan op het parkeerterrein aan de Prior Gielenstraat, langs de Oude Maas. Kom je uit de buurt? Kom dan zoveel mogelijk met de fiets of te voet. Let op: in deze tijd van het jaar kan het drassig zijn. Tip: draag stevig, waterdicht schoeisel (liefst laarzen) en kleding afgestemd op het weer.

Graag tot dan!

Meer info

Meer informatie over dit project vind op de website van Waterschap Limburg. Daar is onder meer een duidelijke korte animatie te bekijken. Op de website Samenwerken aan riviernatuur lees je ook meer over deze en andere KRW-maatregelen. 

vispassage molenplas vanaf brug ohe en laak

Zicht op de nieuwe vispassage vanaf de brug Ohé en Laak.

Kay
Kay Jans