Ga direct naar inhoud
Wandelen

Groene Overschiese - Open Burendag Buitenplaats De Tempel

Groene Overschiese - Open Burendag Buitenplaats De Tempel

Waar

Midden-Delfland

Vertrekpunt

Kosten

Volwassen
  • Normaal: Gratis
  • Ledenprijs: Gratis
Kinderen t/m 12 jaar
  • Normaal: Gratis
  • Ledenprijs: Gratis
Activiteit

Groene Overschiese - Open Burendag Buitenplaats De Tempel

Open Burendag: speciaal voor bewoners van Overschie

Zondagmiddag 11 juni ontvangen we de bewoners van Overschie graag voor een kop koffie en wat lekkers op Buitenplaats De Tempel. De Tempel maakt deel van de splinternieuwe Groene Overschiese, de recreatiekaart waarmee je het misschien wel onbekende groen vindt in je eigen buurt! Je kunt de tuinen en het parkbos zelf ontdekken of laat je informeren door de boswachters die aanwezig zijn. Schroom niet om als je deze dag verhinderd bent om deze vaak onontdekte plek te ontdekken, want de buitenplaats is overdag gewoon openbaar toegankelijk. Een klein bospark aan de rand van Overschie met een rijke historie waar de tuinen en rijksmonumenten een mooi geheel vormen. Het is één van de laatst bewaarde buitenplaatsen van Rotterdam. Om die reden staan wij ook op de nieuwe recreatiekaart de Groene Overschiese! Van deze kaart zijn er een beperkt aantal aanwezig.

Ga mee met de boswachter

Boswachter Cynthia Meulenkamp geeft deze zondag om 12.30, 13.30 en om 14.30 uur een korte toelichting op de herstelplannen. Inschrijven om hierbij aanwezig te zijn is niet nodig. Duur ong. 15 minuten en het vindt plaats in de rustieke boomgaard naast het koetshuis in het hart van het gebied.

Aansluitend laat een vrijwillige boswachter je graag zien hoe mooi de buitenplaats nu al is en vertelt je meer over de natuurwaarden en de historie. We starten vanaf het informatiepunt nabij het koetshuis en komen daar ook weer terug. De wandeling neemt een klein uur in beslag. Mochten de groepen te groot worden, dan is er een intekenlijst om op een andere datum terug te komen om meer te horen. Schrijf je in voor de nieuwsbrief als je toekomstig nieuws wilt horen.

Tijdreis

Het is een ware tijdreis als je wandelt over De Tempel. Vergeet niet thuis de app Canals5D te downloaden, al is dit niet noodzakelijk. Maar met deze app kan je ter plekke zien hoe het er rond 1750 uit moet hebben gezien en leer je onder meer over de toen levendige trekvaart, de voorloper van het huidige OV. En wist je dat ook oud burgemeester van Rotterdam Johan van der Hoeven in de 18e eeuw op de buitenplaats heeft gewoond of dat het theehuisje uit China is overgevaren? We mogen best trots zijn dat we deze bijzondere plek die De Tempel echt is, nog onder handbereik hebben. 

Volg ons Instagram-account voor openingstijden foodtruck

Natuurmonumenten wil graag dit zeer bijzondere cultureel erfgoed aan de bewoners van Overschie tonen. Vanaf april is er bij mooi weer op zondagmiddagen een foodtruck geopend zodat je na een wandeling over de romantische slingeren paden of de strakke lanen koffie of thee en eventueel een versnapering kan nuttigen in de oude boomgaard waar de appel-, peren- en walnotenbomen je wat verkoeling misschien geven op de heetste dagen. Ook zijn er dan vrijwillige boswachters aanwezig om eventuele vragen te beantwoorden. Volg Instagram @Natuurmonumenten_DeTempel voor actualiteiten. De buitenplaats is toegankelijk bij daglicht en de entree is voor auto’s op de West-Abtpolderseweg, fietsers en wandelaars kunnen de oude entree op Delftweg 182 gebruiken. Wel je fiets even parkeren en heb je je hond bij je, hou die dan wel aan de lijn om de kans op verstoring van het dierenrijk te voorkomen. Op het uitrenveldje nabij de hoofdparkeerplaats mag deze viervoeter uiteraard even zijn energie eruit laten. Zien we jou ook binnenkort? 

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid