Ga direct naar inhoud

Open Monumentendag op Landgoed Mookerheide

Open Monumentendag op Landgoed Mookerheide

Waar

Mookerheide

Vertrekpunt

Kosten

Volwassen
 • Normaal: Gratis
 • Ledenprijs: Gratis
Activiteit

Open Monumentendag op Landgoed Mookerheide

De restauratie van Jachtslot Mookerheide is sinds dit voorjaar klaar en dit kun je tijdens de Open Monumentendag komen bewonderen. Natuurmonumenten heeft het iconische jachtslot de afgelopen jaren helemaal in oorspronkelijke stijl hersteld. Zowel het interieur als exterieur van het hoofdgebouw en de zijvleugel zijn door vakspecialisten tot in detail in de kenmerkende Jugendstil gerestaureerd. Het opvallend kleurrijke jachtslot is weer het schitterende middelpunt van het landgoed.

Historisch onderzoek

Er is uitgebreid historisch onderzoek gedaan naar hoe het er ooit heeft uitgezien. Op basis van oude foto’s kon veel in kaart worden gebracht. Een aantal originele details waren nog aanwezig, maar veel was aan het zicht onttrokken door sauswerk. Gaandeweg de restauratie gaf het jachtslot haar geheimen prijs.

Opvallend Kleurrijk

Wat direct opvalt is de kleurrijkheid van het jachtslot zowel binnen als buiten. De kleuren geel roze en blauw zijn kenmerkend. De buitenkant is geschilderd in de oorspronkelijke zalmroze kleur. Onder het witte stucwerk van de gevel kwamen zwaar beschadigde mozaïektegels tevoorschijn. Hiervan is een reconstructie gemaakt en er zijn 35.000 verglaasde mozaïektegeltjes teruggeplaatst op de gevel. Oude stukjes van de dakpannen zijn teruggevonden en met de plaatsing van de geel verglaasde Ludowici dakpannen is de oorspronkelijke dakbedekking teruggebracht. Ook de koepel is hersteld.

Blikvangers binnen zijn het gebrandschilderde glas-in-loodraam met de afbeelding van de Sint Hubertus legende, beschermheilige van de jagers, de vele decoratieve, eikenhouten elementen en de plafondschilderingen in de centrale hal. Het rijk gedecoreerde stucplafond is minutieus centimeter voor centimeter met ‘wattenstaafjes’ schoongemaakt waardoor de originele kleuren van de plafondschilderingen weer zichtbaar werden. Het goud van de plafondschilderingen is gemaakt van echt bladgoud en de originele verf is plaatselijk verlijmd of geretoucheerd. 

Open monumentendag

Op zondag 15 september van 11.00 tot 16.00 uur vieren we op Landgoed Mookerheide Open monumentendag. Je kunt op deze dag gratis een kijkje nemen in het Jachtslot, reserveer wel van te voren een ticket online. Vol is vol! Onze gidsen en vrijwilligers van het landgoed staan voor je klaar om je alles te vertellen over de renovatie en de geschiedenis van het landgoed. Kun je niet het jachtslot in? Ook dan is er nog genoeg te ontdekken op de rest van het landgoed. Alle landgoedpartners staan voor je klaar, zoals het restaurant, Natuurbegraven Nederland en Zelfgeplukt.

We verwachten drukte, zou je op de fiets, te voet of met het OV kunnen komen wanneer mogelijk? 

Handig om te weten:

 • Alleen een geldig ticket voor desbetreffend tijdslot geeft toegang tot het historisch deel van Jachtslot Mookerheide
 • De (moes)tuin van Landgoed Mookerheide is vrij te bezoeken
 • De bezichtiging van het historisch deel duurt 45 minuten
 • In het historisch deel staan jachtslotgidsen klaar om in de verschillende zalen/ruimtes een informatief verhaal te vertellen
 • Honden mogen helaas niet mee naar binnen
 • Met kinderen het historisch deel bezoeken? Reserveer voor hen ook gewoon een volwassen kaartje. De rondleiding is niet ingericht op kinderen.
 • De bezichtiging start op het bordes aan de voorzijde van het jachtslot
 • Er is een lift aanwezig tot de eerste verdieping, de toren is tijdens Open Monumentendag niet te bezoeken
 • Het jachtslot is beperkt toegankelijk voor mindervaliden
 • Ga zorgvuldig om met ons cultureel erfgoed: controleer schoenen op steentjes en probeer de muren zo min mogelijk aan te raken.

  Wij verwachten veel bezoekers deze dag: kom waar mogelijk op de fiets of met het openbaar vervoer. Vanaf station Molenhoek-Mook is het ongeveer 20 minuten lopen naar het jachtslot, via de openbare weg of via het bos (volg de gele bordjes). Let op: loop je de route via het bos? Dit is een prachtige, maar steile wandeling met o.a. een trap: deze route is niet geschikt voor mindervaliden.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid