Ga direct naar inhoud

Tien avonturen die je beleefd moet hebben op Schiermonnikoog

Schiermonnikoog is een parel in het noorden van Nederland en biedt een unieke ervaring voor iedereen die van de natuur houdt. Het eiland staat bekend om zijn prachtige landschappen, duinen en stranden. Hieronder vind je tien avonturen die je op Schiermonnikoog kunt beleven, van fietsen door de duinen tot het spotten van zeehonden. Er is voor elk wat wils en we garanderen dat je deze avonturen niet snel zult vergeten!

Tien avonturen op Schiermonnikoog

1. Lopen over de zeebodem

Als het laagwater is, kun je over de bodem van de Waddenzee lopen. Ga mee met een wadexcursie en dompel je onder in dit unieke en modderige natuurgebied. Schepnet en greep gaan mee om wormen, weekdieren, garnalen en vissen te vangen en te bekijken. 

Koop hier een kaartje voor de wadexcursie op Schiermonnikoog

Wadlopen

2. Zoek de zeehond

Heb jij al eens een zeehond in het wild gezien? Op Schiermonnikoog kan het. Gewoon goed opletten tijdens de overtocht of als je een strandwandeling maakt. Vanaf paal 7 richting oost is het vaak rustiger op het strand en maak je de meeste kans op een zeehond. Voor de echte avonturier is een wandeling naar de Balg, de uiterste oostpunt van Schiermonnikoog, een aanrader. Op de Balg rusten er vaak grote groepen zeehonden. Ben je niet zo'n wandelaar dan brengt de chauffeur van de Eilander Balgexpres je er graag heen! 

Gewone Zeehond

Gewone zeehond

3. Juttersgeluk

Aan het strand kun je van alles vinden: schelpen, kwallen, krabben en zee-egels, maar ook allerhande afval en andere zaken. Wat wordt jouw bijzonderste vondst? Kom bij informatiecentrum Het Baken en laat het de boswachter zien.

Ga mee op jutterstocht en kom alles te weten over wat er op het strand aanspoelt. Reserveer hier je kaartje.

Strandjutten

4. Op naar de duintop

De meeste duinen op Schiermonnikoog zijn vrij toegankelijk. Verlaat de gebaande paden, beklim het hoogste duin en… rol er daarna weer van af.

duinen schiermonnikoog

5. Zwemmen in zee

Wat is lekkerder dan een frisse duik in het zilte nat? Let wel op: ga niet dieper dan waar je kunt staan! In de zomer kun je bij paal 7 bewaakt zwemmen.

kind in zee

6. Met je kop in de wind

Stap op de fiets en verken de vele landschappen van het eiland: de duinen, de kwelders, de polder, de bossen… Met of zonder trapondersteuning.Herenfiets, damesfiets, tandem, kindertandem, kinderfiets, mountainbike, fatbike .....Bij fietsenverhuur Soepboer kun je kiezen uit ruim 4000 fietsen! Soepboer heeft 3 verhuur locaties op Schiermonnikoog. Direct bij aankomst van de boot vind je de locatie Veerdam, in het dorp vind je de vestigingen Soepboer of Schierfiets. je kunt er gewoon langslopen en een fiets huren of je fiets online reserveren.

Heb jij een fietsroute nodig om de highlights van het eiland te bezoeken? De mooiste fietsroutes op Schiermonnikoog vind je hier.

fietsen op Schiermonnikoog

7. Vogels spotten

Op Schiermonnikoog komen honderden vogelsoorten voor. Schrijf je in voor een vogelwandeling of loop lekker zelf de trekvogelroute van Schiermonnikoog. Hoeveel soorten ontdek jij?

Rond de Westerplas maak je jaarrond kans op veel vogels. Bij de grootste zoetwaterplas van het eiland staan er twee vogelkijkhutten. Vanuit de kijkhutten heb je zicht in het voorjaar op de lepelaarkolonie van de Westerplas. In het najaar en in de winter kun je er wel tien verschillende soorten eenden bewonderen.

 

vogels kijken

8. Lekker ravotten

Wat is leuker dan spelen in de natuur? Maak een zandkasteel, bouw een hut, klim in een boom en zwem in de Berkenplas. Ontdek Speelnatuur Schiermonnikoog! 

speelnatuur Schiermonnikoog

9. De zon in de zee zien zakken

Niks romantischer dan een zonsondergang aan het strand. Ga op tijd naar de westkant van het eiland, zoek een mooi plekje en genieten maar! Eén van de beste plek om de zonsondergang te bewonder op Schiermonnikoog is strand paal 3.

zonsondergang

10. In het donker

Echte duisternis wordt steeds zeldzamer. Gelukkig is Schiermonnikoog de donkerste plek van Nederland. Welke sterrenbeelden herken je allemaal? Ga mee op sterrenwandeling en beleef de nacht op Schiermonnikoog.

Nacht op Schiermonnikoog