Ga direct naar inhoud

Toestemming voor activiteiten in Nationaal Park Veluwezoom

Wil je een (sport)activiteit of evenement organiseren in Nationaal Park Veluwezoom? Dan heb je toestemming nodig van Natuurmonumenten. Sommige plekken in de natuur zijn namelijk te kwetsbaar of verstoringsgevoelig. Andere plekken zijn minder geschikt omdat het kan leiden tot overlast voor omwonenden of andere bezoekers. Voorbeelden van activiteiten: trouwfoto's, film/tv-opnames, schilderworkshops, sportclubjes, tochten etc.

Evenement

Natuur onder druk

We zien dat het steeds drukker wordt in onze gebieden. We zijn blij dat mensen van de natuur komen genieten, want natuur is gezond en geeft rust. Maar de natuur heeft het zwaar, en op sommige plekken is de natuur te kwetsbaar. Als natuurorganisatie vinden we het belangrijk dat er een goede balans is tussen het beleven en beschermen van de natuur; en sommige activiteiten zijn gewoonweg te verstorend; voor planten en dieren, of voor andere bezoekers of omwonenden. En soms zijn er op het gewenste tijdstip al andere activiteiten of evenementen in het gebied. Daarom heeft Natuurmonumenten een toestemmingsbeleid voor het organiseren van activiteiten in haar gebieden. Zodat iedereen ook in de toekomst van de natuur kan blijven genieten.

Wanneer moet ik toestemming aanvragen?

Wil je een (sport)activiteit of evenement organiseren in Nationaal Park Veluwezoom? Dan heb je toestemming nodig van Natuurmonumenten. Sommige plekken in de natuur zijn namelijk te kwetsbaar of verstoringsgevoelig. Andere plekken zijn minder geschikt omdat het kan leiden tot overlast voor omwonenden of andere bezoekers. Daarom verlenen wij niet altijd toestemming.

Je hebt toestemming nodig als één van deze zaken geldt:

- deelnemers betalen voor de activiteit

- de groep is groter dan 20 personen

- de activiteit heeft invloed op de natuur of andere bezoekers

Voorbeelden van activiteiten: trouwfoto's, film/tv-opnames, schilder/fotografieworkshops, sportclubjes, wandeltochten, MTB-tochten, trailruns etc.

Hoe vraag ik toestemming aan?

Stuur je aanvraag ten minste 6 weken van tevoren in via onze website. Wees zo concreet mogelijk over wat je wil doen (datum, tijdstip, aantal mensen, routes etc). Onze boswachters nemen na het indienen van je aanvraag contact met je op. Je hoort dan of je toestemming krijgt en welke kosten er verbonden zijn aan het gebruik van het natuurgebied. Met deze bijdrage kunnen wij de natuur en cultuurhistorie in onze gebieden onderhouden en versterken, zodat bezoekers ook in de toekomst van deze mooie plekken kunnen genieten.

Bij sommige activiteiten heb je ook toestemming nodig van Provincie Gelderland, een omliggende gemeente (Rheden of Rozendaal) of andere terreinbeherende organisatie.  Indien dit het geval is, wijzen we daarop tijdens de toestemmingsprocedure.

Bijdrage voor de natuur

Het behandelen van een aanvraag kost tijd. Voor het verlenen van toestemming rekenen we daarom een vast tarief van 50 euro per aanvraag. Bij activiteiten waar deelnemers voor moeten betalen (via bijvoorbeeld inschrijfgeld of maandelijkse abonnementskosten) vraagt Natuurmonumenten de organisator om een bedrag per deelnemer af te dragen als bijdrage voor de natuur. Daarnaast kunnen de uren voor benodigde ondersteuning en gebruik van het gebied in rekening gebracht worden. Op deze manier doe je met je activiteit in de natuur ook iets terug voor die natuur.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid