Ga direct naar inhoud
Nieuws

Schapen helpen in Duin en Kruidberg

21 november 2023 | Jowien van der Vegte

Er graast in november en december een schaapskudde in Duin en Kruidberg! De schapen worden ingezet als extra grazers.
De inzet van de schapen is een aanvulling op de bekende vaste grazers de Schotse hooglandrunderen, konikpaarden, Shetlandpony’s en de damherten. De schapen worden heel gericht ingezet op plekken die overgroeid zijn door ruig gras en waar veel jonge Amerikaanse vogelkers staat. Hierdoor komt er meer ruimte en licht voor de kleine duinbloemen en kruiden.

schapen in Duin en Kruidberg

Duinschapen helpen

In de duinen groeien sommige grassen, zoals duinriet en zandzegge, extra hard door veel stikstof uit de lucht en doordat er op veel plekken weinig stuivend zand is. Om de vergrassing terug te dringen worden de schapen, gestuurd door hun herder of met behulp van tijdelijke rasters, op juist die plekken ingezet.

Verspreid door het gebied komen nog steeds plekken voor met een aantal prachtige duinplanten. Op vochtige grond bijvoorbeeld bevertjes, zeegroene zegge, geelhartje, stijve ogentroost, parnassia en op de drogere duingraslanden kleverige reigersbek, duinfakkelgras, zomersneeuw, buntgras, gewone vleugeltjesbloem en kleine pimpernel. Maar soorten als maanvaren, geel zonneroosje en bokkenorchis zijn op veel plekken verdwenen. Om verdere achteruitgang te stoppen, worden nu de schapen ingezet. Er zijn 15 plekken gekozen, totaal zo’n 75 hectare.

De kudde in Duin en Kruidberg bestaat uit 250 Kempische heideschapen van Landschapsbeheer Rinnegom. Kempische heideschapen zijn sterke, sobere en zachtaardige dieren die zich goed kunnen voeden met duinvegetatie. Het kudde-instinct is heel goed. De dieren zijn rustig, blijven bij elkaar, laten zich sturen door een hond en zijn gericht op de herder. De herder werkt samen met goed getrainde bordercollies om de schapen te verplaatsen.

In weekenden staan de schapen in een raster. Op doordeweekse dagen gaat de herder met ze op stap en kun je ze ‘los’ tegen komen. De eerste weken kun je ze vooral zien langs fietspad de Zeeweg.

Beterschap voor de natuur

Het gaat niet goed met de natuur, hulp is hard nodig. Niet alleen door schapen en het werk van de boswachters, iedereen is nodig. En ook de politiek. Zodat er genoeg aandacht en geld is voor herstel van de natuur. Steun de actie en wens de natuur beterschap.

Jowien van der Vegte
Jowien van der Vegte

Boswachter