Ga direct naar inhoud
Nieuws

Purperreigers weer terug in de Nieuwkoopse Plassen

11 april 2016 | Natascha Hokke

De purperreigers zijn weer terug in de Nieuwkoopse Plassen! Boswachter John Pietersen van Natuurmonumenten liep al een paar weken in de lucht te turen in de hoop dat hij de eerste purperreiger zag vliegen. “Als dat dan gebeurt, gaat er altijd een voorjaarsgevoel door mij heen. De purperreiger leeft verborgen in het natuurgebied, maar af en toe kom je er één tegen. Ze zijn zo mooi om te zien!“

Purperreigers weer terug in de Nieuwkoopse Plassen

Favoriet gebied

De purperreigers overwinteren aan de kust van West-Afrika. Zodra het weer het toelaat komen ze naar de moerasgebieden in Nederland om te broeden. De Nieuwkoopse Plassen en omgeving zijn geliefde plekken voor de purperreigers om voedsel te vinden. Ze struinen slootkanten en rietlanden af of zoek naar visjes en kikkers.

placeholder

Fotograaf: Dick van Egmond
Bron: Natuurmonumenten 

Zeldzaam

De purperreiger is goed te herkennen aan zijn bruinoranje nek met zwarte strepen. De vogel komt wat slungeliger over dan zijn broer, de blauwe reiger. De purperreiger is erg zeldzaam en staat dan ook op de Rode Lijst. Uitbreiding van de gebieden en een goede waterkwaliteit blijven van essentieel belang voor het behoud van de vogel in ons land.

Spot de purperreiger!

Purperreigers kunnen het beste gespot worden vanaf de uitkijktoren langs de Hollandsekade in Woerdense Verlaat en combineer het met een wandeling door Lusthof de Haeck. Of doe een kanoroute door de Nieuwkoopse Plassen. “De purperreigers houden zich verborgen, maar vliegen plots op als ze vinden dat je te dichtbij bent. Dat is het moment dat je ze pas ziet”, aldus boswachter John.

Natascha Hokke
Natascha Hokke

Boswachter