Nieuws van de boswachter

Roerdomp gezien op Landgoed Nijenburg

28 februari 2019 | Jowien van der Vegte

Boswachter Rob van Dam zag vorige week een bijzondere vogel in het weiland van Landgoed Nijenburg: een roerdomp.

roerdomp

Vorige week werd boswachter Rob van Dam verrast door een bijzondere vogel. Hij liep door de weilanden aan de westkant van Landgoed Nijenburg om te kijken hoe het er bij ligt: waterstand, gras en kruidenrijkheid, vogels en de eerste bloemen en insecten. De roerdomp vloog op en verdween in het rietveldje even verderop. Meteen was boswachter Rob hem kwijt: "Ik heb hem eigenlijk maar heel even gezien. Ik keek verbaasd op en realiseerde me een seconde later dat ik een bijzondere vogel had gezien. Hij was meteen verdwenen in het riet. Hij heeft ook zo'n goede schutkleur!"

Het is een kleine compact gebouwde reigersoort, getooid in verschillende geel- en bruintinten. Hij zoekt in de weilanden en slootkanten naar vissen, kikkers, muizen en grote insecten. Zijn roep is heel apart: een donker laag 'hoemp' dat ver te horen is.

Baafjespolderpad: dwars door de weilanden

Baafjespolderpad: dwars door de weilanden

Zelf wandelen en luisteren

De roerdomp zul je niet snel zien, die is schuw en heeft een erg goede schutkleur. Je kunt hem wel horen. Loop de rode wandelroute (2,5km) vanaf de parkeerplaats aan de Stetlaan/Belieslaan. Doe goede schoenen of laarzen aan, want dit is deels een pad dwars door de weilanden, door het hoge gras. De roerdomp verstopt zich graag in het riet, luister daar dus even extra goed. Goed om te weten: honden mogen op dit weilandpad niet mee.

Tip: maak een langere wandeling door de rode route te combineren met de gele route. Van de gele route (4km) is ook een beschrijving.

 

Landgoed Nijenburg is een bijzonder landgoed omdat het nog zo mooi compleet is. Het huis met tuinen, parkbos en wandelbos zijn het meest bekend. Ook de weilanden en een aantal boerderijen horen erbij. In het huis hangen familieportretten en is een heel bijzonder poppenhuis.

Wil je het huis een keer van binnen bekijken? Er zijn regelmatig rondleidingen door de historische vereniging Heiloo. Dit jaar worden daarnaast een paar rondleidingen over de tuinpleinen georganiseerd door Natuurmonumenten. Hou daarvoor onze activiteitenpagina in de gaten.

Jowien van der Vegte
Jowien van der Vegte
logo