Nieuws van de boswachter

Zagen op Landgoed Nijenburg: pracht en praal en hard werken

13 december 2017 | Jowien van der Vegte

Er wordt deze winter gezaagd in het Franse sterrenbosje op Landgoed Nijenburg: het is hard werken voor de pracht en praal!

Zagen op Landgoed Nijenburg: pracht en praal en hard werken

In het Franse Werk, het kleine sterrenbos aan de noordkant van landhuis Nijenburg (Heiloo), wordt deze winter gezaagd in het hakhout. Landgoed Nijenburg is nog steeds en combinatie van pracht en praal en hard werken. Prachtige tuin- en parkaanleg, maar die moet wel onderhouden worden om zo mooi te blijven.


Met het zaagwerk in het volgende vak van het Franse Werk is afgelopen zaterdag een begin gemaakt. In januari-februari wordt er verder gewerkt aan deze klus door vrijwilligers van Natuurmonumenten. De vrijwilligers onderhouden dit bijzondere stukje bos, onder leiding van de boswachters Rob van Dam en Hans de Haan. In de vakken die de laanbomen vormen, is hakhout aangeplant. Dit zijn struiken en kleine bomen, die elke drie tot vier jaar worden afgezet. In 2016 is een deel van het hakhout gezaagd, daar zie je nu de jonge uitlopers.


"Het hout werd vroeger gebruikt voor bijvoorbeeld gereedschapsstelen en poten voor meubels. Tegelijk bereik je met het afzagen dat de laanstructuur mooi zichtbaar blijft en de laanbomen voldoende licht en ruimte behouden. Zo blijven de laanbomen uitsteken boven de 'vulling' van de vakken ertussen", vertelt boswachter Rob van Dam.


Je vindt het Franse Werk als je vanaf de Nijenburgerweg rechtsaf de laan richting het landhuis op loopt.

placeholder

Franse stijl en Engelse stijl


Tegenover het Franse Werk, aan de andere kant vanuit het huis Nijenburg gezien, is het Engelse Werk aangelegd: hier bevinden zich kronkelpaadjes en verrassende plekjes. De Franse tuinstijl heeft veel geometrische patronen en strakke lijnen. De Engelse stijl van tuinaanleg gaat om verrassen, romantiek en doorkijkjes.


Doe mee


Heb jij ook zin om mee te helpen in het bos? Er zijn verschillende vrijwilligersgroepen die Natuurmonumenten helpen om Nijenburg zo mooi te houden. Meer informatie is te vinden op www.natuurmonumenten.nl/vrijwilligerswerk .

Jowien van der Vegte
Jowien van der Vegte
logo