Ga direct naar inhoud
Kamermuziekfestival

NMF Kamermuziekfestival: Jacob Olie Trio speelt in het eeuwenoude Kasteel Oldenaller

NMF Kamermuziekfestival: Jacob Olie Trio speelt in het eeuwenoude Kasteel Oldenaller

Waar

Oldenaller

Vertrekpunt

Kosten

Volwassen
  • Normaal€ 25,00
  • Ledenprijs€ 17,50
Activiteit

NMF Kamermuziekfestival: Jacob Olie Trio speelt in het eeuwenoude Kasteel Oldenaller

De musici van Het Jacob Olie Trio hebben afzonderlijk hun ‘kamermuzieksporen’ ruimschoots verdiend. Vele concerten brachten hen al in grote zalen, zoals Carnegie Hall in New York, Musikverein in Wenen en het Concertgebouw in Amsterdam. Maar net zo lief treden ze op mooie locaties in kleinere setting, zoals voor deze gelegenheid in het Rijksmonument Kasteel Oldenaller. Dit prachtige kasteeltje is ontworpen door Jacob van Campen, de architect van o.a. het Paleis op de Dam. De aanpassingen uit 1850 en het ontwerp van het park komen op naam van K.G. Zocher. Niet geheel toevallig stamt de fotograaf Jacob Olie uit dezelfde tijd (1834-1905). Dit trio had eigenlijk ook wel het 'NMF-trio' kunnen heten, gezien het feit dat alle drie de musici zijn gezegend met een instrument uit de collectie van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds (NMF). Diet bespeelt een Goffredo Cappa, gebouwd rond 1690 in Saluzzo, de cello van Jurrian is gebouwd door Max Möller in 1929, en de Bechstein die Jacobus thuis bespeelt werd in 1911 gebouwd.

Het Jacob Olie Trio speelt het monumentale pianotrio van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski uit 1882, opgedragen aan 'een groot musicus', pianist Nikolai Rubinstein. Het thema van het Pezzo elegiaco mondt bijna uit in een soort begrafenismars. Het thema dat elf variaties zal kennen is lieflijk, maar eindigt vol melancholie, ernst en met de mars van het eerste deel.

Programma

Jacob Olie Trio

  • Diet Tilanus, viool
  • Jurrian van der Zanden, cello
  • Jacobus den Herder, piano

P.I. Tsjaikovski: Pianotrio in a, op. 50
I. Pezzo elegiaco
II. Tema con variazioni – Variazione finale e coda

Eeuwenoud landgoed

Even buiten Putten ligt het eeuwenoude landgoed Oldenaller, met een goed bewaard kasteel uit de 17de eeuw als middelpunt. Een stevig, vrijwel vierkant landhuis op een heuvel waar in de middeleeuwen al een kasteel stond. Op de grondvesten daarvan verrees in 1655 het huidige bouwwerk. Vermoedelijk is Jacob van Campen de bouwmeester, die ook het Koninklijke Paleis op de Dam en Paleis Noordeinde ontwierp. Hij staat aan de basis van het Hollands classicisme. Na een lang verblijf in Italië, combineerde hij terug in Holland de klassieke architectuur met de Hollandse baksteenbouw, die hij ook bij Oldenaller toepaste. Een ingrijpende verbouwing verandert het classicistische kasteel kort na 1848 in een romantisch, witgepleisterd huis. Bij een restauratie in 1975 is de witte pleisterlaag verwijderd en ook enkele 19e -eeuwse elementen. 

Praktische informatie

  • Bij de schuur van Natuurmonumenten tegenover het kasteel is parkeergelegenheid. Rijd de Oldenallerallee op en negeer het bordje "verboden in te rijden". Je kunt op ongeveer 20 meter van het kasteel parkeren bij de schuur.
  • Bij de toegang zijn twee brede bordestreden te nemen. Voor mensen met rollator of wandelstokken is dat - eventueel met hulp van anderen - goed te doen. Er is geen rolstoellift aanwezig.

NMF Kamermuziekfestival bij Natuurmonumenten

Op 6, 7 & 8 oktober 2023 organiseren Natuurmonumenten en het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds de vierde editie van het NMF Kamermuziekfestival bij Natuurmonumenten. Tijdens dit weekend kun je op 17 cultuurhistorische locaties van Natuurmonumenten komen genieten van kamermuziek, uitgevoerd door bekende musici en bevlogen talenten met instrumenten van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. Bekijk hier alle locaties en data.

Kortingscode invoeren

Leden van Natuurmonumenten en donateurs van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds krijgen korting op de concerten. NMF-donateurs kiezen tijdens de bestelprocedure voor 'Boek direct' en vul bij stap 3 je promocode in. Deze promocode geeft recht op 30% korting op de prijs van 1 ticket. (exclusief horeca-arrangement) 

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid