Ga direct naar inhoud
Kamermuziekfestival

NMF Kamermuziekfestival: Trio Joris van den Berg speelt in het eeuwenoude Kasteel Oldenaller

NMF Kamermuziekfestival: Trio Joris van den Berg speelt in het eeuwenoude Kasteel Oldenaller

Waar

Oldenaller

Vertrekpunt

Kosten

Volwassen
  • Normaal€ 25,00
  • Ledenprijs€ 17,50
Activiteit

NMF Kamermuziekfestival: Trio Joris van den Berg speelt in het eeuwenoude Kasteel Oldenaller

De musici van dit trio hebben hun sporen reeds verdiend op de Nederlandse én buitenlandse podia. Martijn en Joris hebben al bijna vijftien jaar een cello-piano duo. Samen maakten zij tournees door onder andere Nederland, de Verenigde Staten en China. De nog jonge violiste Svenja Staats is een perfecte aanvulling op het duo. Zij weet als geen ander te communiceren met het publiek. Voor deze gelegenheid spelen ze een Brahms-programma. In 2014 wonnen Joris en Martijn samen de Internationale Johannes Brahms Competitie in Wenen. Dus je kunt zeggen dat Brahms 'in hun bloed' zit. Brahms was zelf ongelooflijk geïnspireerd door de natuur in zijn componeren. Hij stond vaak heel vroeg op om lange wandelingen te maken en te zwemmen en ging graag op wandelvakanties in de natuur om inspiratie op te doen voor zijn composities. Over zijn zomerverblijf bij de Wörthersee in Oostenrijk schreef hij dat ‘de melodieën zo weelderig tieren, dat je moet oppassen er niet op te stappen’.

Martijn heeft jarenlang een Steinway-vleugel van het NMF in bruikleen gehad. Ook Svenja kwam al op 11-jarige leeftijd aankloppen bij het NMF. Zij heeft vijf jaar lang gebruik kunnen maken van verschillende violen en strijkstokken. Joris bespeelt een van de topstukken uit de collectie: een Giovanni Grancino uit 1703. Ook heeft hij een Gaulard-strijkstok in bruikleen.

Programma

  • Svenja Staats, viool
  • Joris van den Berg, cello
  • Martijn Willers, piano

J. Brahms: Sonate voor cello en piano nr. 2 in F, op. 99
I. Allegro vivace
II. Adagio affettuoso
III. Allegro passionato
IV. Allegro molto

J. Brahms: Pianotrio nr. 3 in c, op. 101
I. Allegro energico
II. Presto non assai
III. Andante grazioso
IV. Allegro molto

Eeuwenoud landgoed

Even buiten Putten ligt het eeuwenoude landgoed Oldenaller, met een goed bewaard kasteel uit de 17de eeuw als middelpunt. Een stevig, vrijwel vierkant landhuis op een heuvel waar in de middeleeuwen al een kasteel stond. Op de grondvesten daarvan verrees in 1655 het huidige bouwwerk. Vermoedelijk is Jacob van Campen de bouwmeester, die ook het Koninklijke Paleis op de Dam en Paleis Noordeinde ontwierp. Hij staat aan de basis van het Hollands classicisme. Na een lang verblijf in Italië, combineerde hij terug in Holland de klassieke architectuur met de Hollandse baksteenbouw, die hij ook bij Oldenaller toepaste. Een ingrijpende verbouwing verandert het classicistische kasteel kort na 1848 in een romantisch, witgepleisterd huis. Bij een restauratie in 1975 is de witte pleisterlaag verwijderd en ook enkele 19e -eeuwse elementen. Voor het concert is er de mogelijkheid om op een korte excursie met de boswachter mee te gaan.

Praktische informatie

  • Ga voor het concert mee op korte excursie met de boswachter. De excursie start om 14:15 uur, het concert begint om 15:00 uur
  • Bij de schuur van Natuurmonumenten tegenover het kasteel is parkeergelegenheid. Rijd de Oldenallerallee op en negeer het bordje "verboden in te rijden". Je kunt op ongeveer 20 meter van het kasteel parkeren bij de schuur.
  • Bij de toegang zijn twee brede bordestreden te nemen. Voor mensen met rollator of wandelstokken is dat - eventueel met hulp van anderen - goed te doen. Er is geen rolstoellift aanwezig.

NMF Kamermuziekfestival bij Natuurmonumenten

Op 6, 7 & 8 oktober 2023 organiseren Natuurmonumenten en het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds de vierde editie van het NMF Kamermuziekfestival bij Natuurmonumenten. Tijdens dit weekend kun je op 17 cultuurhistorische locaties van Natuurmonumenten komen genieten van kamermuziek, uitgevoerd door bekende musici en bevlogen talenten met instrumenten van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. Bekijk hier alle locaties en data.

Kortingscode invoeren

Leden van Natuurmonumenten en donateurs van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds krijgen korting op de concerten. NMF-donateurs kiezen tijdens de bestelprocedure voor 'Boek direct' en vul bij stap 3 je promocode in. Deze promocode geeft recht op 30% korting op de prijs van 1 ticket. (exclusief horeca-arrangement) 

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid