Ga direct naar inhoud
Kamermuziekfestival

NMF Kamermuziekfestival: Violiste Judith van der Klip speelt in het eeuwenoude Kasteel Oldenaller

NMF Kamermuziekfestival: Violiste Judith van der Klip speelt in het eeuwenoude Kasteel Oldenaller

Waar

Oldenaller

Vertrekpunt

Kosten

Volwassen
  • Normaal€ 25,00
  • Ledenprijs€ 17,50
Activiteit

NMF Kamermuziekfestival: Violiste Judith van der Klip speelt in het eeuwenoude Kasteel Oldenaller

Het prachtige kasteeltje dat ontworpen is door Jacob van Campen (bekend als architect van o.a. het Paleis op de Dam) vormt deze middag de achtergrond van een programma van de Zwolse violiste Judith van der Klip rondom haar bijzondere instrument.

Wat heb je te verliezen als je ruim 200 jaar oud bent? Judith van der Klip neemt u in haar voorstelling ‘Als Jij Kon Spreken - Memoires van een Viool’ mee op een muzikale reis van 1800 tot nu, geïnspireerd door de geschiedenis van haar prachtig oud-Hollandse viool. Ze speelt een aangepaste versie van haar show waarmee ze onlangs toerde langs diverse theaters. Ze wordt hierbij vergezeld door een pianist en de stem van Eric Corton die de bezoekers meeneemt op deze spannende reis. De viool die Judith in bruikleen heeft van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds blijkt van een bijzondere oud-Hollandse bouwer te zijn en heeft een interessante geschiedenis. Een soortgelijke viool ligt bijvoorbeeld in het Rijksmuseum.

"De Nederlandse vioolbouw uit het verleden doet niet onder voor de beroemde Italiaanse, maar er is nog weinig over bekend", zegt Hubert de Launay. Hubert is kenner en onderzoeker van de Nederlandse vioolbouw en gespecialiseerd in de restauratie van bijzondere instrumenten. Als inspiratiebron voor de voorstelling doorzoekt Judith met Hubert de archieven om te achterhalen wat haar viool heeft meegemaakt. Zo ontstaat een reis door de tijd vergezeld door prachtige en veelzijdige vioolmuziek. Startend bij de plek waar de boom voor het hout van de viool moet hebben gestaan langs het 18e eeuwse Amsterdam, het (klassieke) Haagse Hof, via zwoele Argentijnse Tango naar eigentijdse muziek en plekken op Nederlandse en internationale pop en dance podia.

Programma

  • Judith van der Klip, viool
  • Tobias Borsboom, piano
  • Santiago Cimadevilla, bandoneon

"Als jij kon spreken: Memoires van een viool"
Regie: Stijn Dijkema
Tekst: Judith van der Klip, Sara van Gennep

Eeuwenoud landgoed

Even buiten Putten ligt het eeuwenoude landgoed Oldenaller, met een goed bewaard kasteel uit de 17de eeuw als middelpunt. Een stevig, vrijwel vierkant landhuis op een heuvel waar in de middeleeuwen al een kasteel stond. Op de grondvesten daarvan verrees in 1655 het huidige bouwwerk. Vermoedelijk is Jacob van Campen de bouwmeester, die ook het Koninklijke Paleis op de Dam en Paleis Noordeinde ontwierp. Hij staat aan de basis van het Hollands classicisme. Na een lang verblijf in Italië, combineerde hij terug in Holland de klassieke architectuur met de Hollandse baksteenbouw, die hij ook bij Oldenaller toepaste. Een ingrijpende verbouwing verandert het classicistische kasteel kort na 1848 in een romantisch, witgepleisterd huis. Bij een restauratie in 1975 is de witte pleisterlaag verwijderd en ook enkele 19e -eeuwse elementen. Voor het concert is er de mogelijkheid om op een korte excursie met de boswachter mee te gaan.

Praktische informatie

  • Ga voor het concert mee op korte excursie met de boswachter. De excursie start om 14:15 uur, het concert begint om 15:00 uur
  • Bij de schuur van Natuurmonumenten tegenover het kasteel is parkeergelegenheid. Rijd de Oldenallerallee op en negeer het bordje "verboden in te rijden". Je kunt op ongeveer 20 meter van het kasteel parkeren bij de schuur.
  • Bij de toegang zijn twee brede bordestreden te nemen. Voor mensen met rollator of wandelstokken is dat - eventueel met hulp van anderen - goed te doen. Er is geen rolstoellift aanwezig.

NMF Kamermuziekfestival bij Natuurmonumenten

Op 6, 7 & 8 oktober 2023 organiseren Natuurmonumenten en het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds de vierde editie van het NMF Kamermuziekfestival bij Natuurmonumenten. Tijdens dit weekend kun je op 17 cultuurhistorische locaties van Natuurmonumenten komen genieten van kamermuziek, uitgevoerd door bekende musici en bevlogen talenten met instrumenten van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. Bekijk hier alle locaties en data.

Kortingscode invoeren

Leden van Natuurmonumenten en donateurs van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds krijgen korting op de concerten. NMF-donateurs kiezen tijdens de bestelprocedure voor 'Boek direct' en vul bij stap 3 je promocode in. Deze promocode geeft recht op 30% korting op de prijs van 1 ticket. (exclusief horeca-arrangement) 

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid