Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Natuurgebied

Sint-Jansberg

Wandelen op de Sint-Jansberg

Historie op de helling

On-Nederlands: het gaat hier omhoog en omlaag. Na een flinke wandeling op de Sint-Jansberg voel ik het in mijn kuiten. Onderweg loop je langs kraakheldere beekjes en de restanten van een grote villa. Op de berg geniet je van het uitzicht, en met een beetje geluk spot je een ree of hoor je een specht roffelen.

Ellen Luijks
Ellen Luijks

Boswachter Communicatie & Beleven in het Rijk van Nijmegen

Meer over Sint-Jansberg

Helbeek

Een kraakheldere sprengenbeek aangelegd om de Bovenste Plasmolen te voeden. Wandel met de beek mee naar beneden.

Volg de beekroute

Romeinse Villa

Beklim de hoge heuvel en ervaar het enorme formaat van de voormalige Romeinse villa. Schanskorven en een buisconstructie laten zien hoe groot deze villa was.

Lees meer
filter plus

Landgoed

Waan je in vroeger tijden en ontdek de oude tuinelementen. Met de tal van overblijfselen in het landschap waan je je weer in het vroegere landgoed.

Ontdek het landgoed
filter plus
Sint-Jansberg

De mooiste routes

 • Wandelen

  Wandelroute Kiekberg Sint-Jansberg, tussen Groesbeek en Cuijk

  Wandel door het gevarieerde landschap op en rond de Sint-Jansberg vlak bij Nijmegen. Maak een mooie boswandeling en loop langs heldere beekjes. Ontdek het grootste kastanjebos van Nederland en de fraaie vergezichten over de Nederlandse en Duitse heuvels.

  • 6 km
 • Wandelen

  Wandelroute De Diepen, Sint-Jansberg

  Deze stevige wandeling gaat grotendeels door het bos. Beklim de steile berg en kijk uit over drie provincies en het Duitse Reichswald op deze mooie wandelroute over het voormalige landgoed Sint-Jansberg.

  • 3.96 km
 • Over het gebied

  De Sint-Jansberg een sprookjesachtig landgoed. Met natuur én cultuur: een beboste helling, moeras en akkers. De kans dat je hier een ree ziet is groot! Je wandelt in dit natuurgebied via de kronkelpaden over de heuvels en langs de mooie weilanden. Vanaf de hoogste punten op de berg geniet je van een prachtig uitzicht. Je ziet vanaf daar de akkers en weilanden die door houtwallen omgeven zijn.

  In de ijstijd schoof een enorme gletsjer vanuit het noorden over het land. Aan deze gletsjer hebben wij het natuurgebied Sint-Jansberg te danken. Dankzij het enorme gewicht van deze gletsjer ontstond er een stuwwal, ookwel een heuvel. Deze stuwwal noemen we nu de Sint-Jansberg.

  De rijke historie van de Sint-Jansberg

  Midden in de natuur vind je deze sprookjesachtige en eeuwenoude watermolen, de Bovenste Plasmolen uit 1725. Deze molen is uniek voor Nederland. Het rad van de molen wordt zowel vanaf het midden als van boven met water gevoed. Onder de grond bevinden zich op de Sint-Jansberg resten van een Romeinse villa. Het kunstwerk van buizen dat nu op deze plek staat geeft een idee van de grootte van deze villa. Loop er eens onderdoor en waan je in de grootste villa van ons land uit die tijd. Ook zie je op deze plek de sporen van een tijdens de Tweede Wereldoorlog verwoest landgoed. Voornamelijk in de oude tuinen van het landgoed kun je wel een aantal bijzondere bomen tegenkomen. De vroegere landheer kreeg deze bomen cadeau.

  Helbeek

  Een plek met een spannende naam: de Helkuil. Hier borrelt kraakhelder grondwater op. De Helkuil is het beginpunt van de Helbeek. Je ziet de beek hier naar beneden kronkelen. Beklim hier de oude trap, die zeker sinds 1880 bestaat. Ben je eenmaal puffend boven? Dan mag je genieten van een schitterend uitzicht over de Helkuil. Langs de beek ontdek je de wintergroene dubbelloofvarens.

  Bijzondere dieren: het vliegend hert

  Bijzonder op de Sint-Jansberg zijn de vliegende herten. Overdag zie je ze niet. Dan houden ze zich schuil tussen de begroeiing of de strooisellaag. Maar is het een warme zomeravond? Dan gebeurt er af en toe iets unieks: de vliegende herten komen te voorschijn. Dit zijn de grootste kevers van ons land. De mannetjes kunnen negen centimeter groot worden. Ze leven in de oude eikenbossen met veel dood hout. Je ontdekt het vliegende hert niet zo maar. Het is een zeldzaam dier en leeft in Nederland in nog maar vier gebieden. Wees extra alert als je in juni en juli op de Sint-Jansberg bent, misschien bewonder je wel een van de volwassen kevers.

  Bezoekersinformatie

  Praktisch

  Plasmolen, parkeerplaats Witteweg/ Rijksweg

  Witteweg, Plasmolen

  Extra informatie

  Honden welkom, mits aangelijnd

  Direct naar

  Sint-Jansberg

  Wat wij hier doen

  Ontwikkeling nieuwe natuur ‘De Diepen’

  De focus van Natuurmonumenten ligt op natuurontwikkelingsproject ‘De Diepen’. Natuurmonumenten maakte in samenwerking met zand- en grintbedrijf Teunesen een plan voor het herstel van het Koningsven. Met dit project realiseren we 200 hectare aan bijzondere natuur!

  Help mee
  Sint-Jansberg

  Nieuws van de boswachter

  logo