Ga direct naar inhoud

De Nachtwacht in de steigers

Tijdens de Tweede Wereldoorlog lag de Nachtwacht uit 1642 veilig opgeslagen in de mergelgrotten onder Maastricht. Maar er hangt daar nog een Nachtwacht. Begin 1900 tekende kunstenaar Jules Sondeijker in de grotten onder Maastricht met houtskool een levensgrote replica van het schilderij. Zo, op de mergelwand in de Zonnegrotten in de Sint-Pietersberg. Er zijn trouwens nog veel meer kunstwerken op de muren van de grotten te vinden.

De Nachtwacht

De Nachtwacht trok destijds een hoop bezoekers. Later werd door de mergel dagbouwwinning een muur geplaatst en was het museum niet toegankelijk. Sinds kort kan je er met een gids van Maastricht Underground weer komen. 

Zware werkomstandigheden

De replica van de Nachtwacht is ondertussen zwaar beschadigd. Daarom gaan wij het restaureren. Dat is nog niet makkelijk: het is er 11 graden de luchtvochtigheid is 98%. Best zwaar voor de restaurateurs! Zij werken dan ook halve dagen.

Natuurmonumenten in de steigers

Wij willen ons cultureel erfgoed in goede staat houden. Niet alleen voor nu, maar juist ook voor de toekomst. Alle hulp die we kunnen krijgen, is meegenomen. Geef je ook? Doneer nu of word vandaag nog lid. Kijk voor meer informatie over onze restauratieprojecten op Natuurmonumenten in de steigers.

Bekijk hier de agenda met de speciale restauratie activiteiten.

Een Limburgse samenwerking

Natuurmonumenten, Maastricht Underground en Stichting Recreatief Berglopen hebben met hulp van het Elisabeth Strouven Fonds en DSM aan Stichting Restauratie Atelier Limburg (SRAL)de opdracht kunnen geven om het werk te restaureren.