Ga direct naar inhoud
Nieuws

Oeverzwaluwwand Skrok klaar voor het broedseizoen

31 maart 2019 | Hanneke Wijnja

Er is dit voorjaar een nestwand voor oeverzwaluwen aangelegd aan de plas op Skrok. De oeverzwaluw broedt in zelf gegraven gangen in steile wanden van bijvoorbeeld rivieroevers, afgravingen en zelfs zanddepots voor bouwprojecten. Om dat laatste te voorkomen worden steeds vaker oeverzwaluwwanden geplaatst waarin de vogels ongestoord kunnen broeden. Op Skrok werd de wand afgelopen vrijdag onder toeziend oog van een veertigtal vrijwilligers, de initiatiefnemers en vertegenwoordigers van fondsen en verenigingen officieel geopend.

Opening oeverzwaluwwand Skrok

Ideaal gebied

De oeverzwaluw is de kleinste van de zwaluwen, weegt slechts 14 gram en komt speciaal vanuit Afrika naar Europa om te broeden. Vanaf begin april keert de vogel terug vanuit het zuiden om hier een geschikte nestplek te zoeken. Boswachter Hanneke vertelt: "Het broedgebied van de oeverzwaluw moet beschikken over een steile oeverwand en veel insecten. Het weidevogelgebied Skrok voldoet met deze kunstmatige wand aan beide voorwaarden. Hier vind je volop bloemrijke graslanden, natte greppels en een flinke plas, met als gevolg veel insecten."

Oeverzwaluw

Vanaf eind mei leggen de oeverzwaluwen hun eitjes in de zogenaamde 'nestkamer': een nestje van gras en veren aan het einde van de nestgang in de oeverzwaluwwand. Ruim een maand later zie je de kuikens vaak in de opening roepen om voedsel. Hanneke: "De wand is speciaal ingericht voor de oeverzwaluw maar wie weet zal ook de ijsvogel er gebruik van gaan maken."

Toekomstplannen

De oeverzwaluwwand is het resultaat van een samenwerking tussen Natuurmonumenten, Vogelwacht Wommels en Vogelwacht Easterein en is tot stand gekomen met de financiële steun van een groot aantal sponsoren. De laatste nestgaten van de wand werden op vrijdag 29 maart door een OERRR lid en twee jeugdleden van beide vogelwachten gevuld met zand. Deze symbolische handeling maakte dat de oeverzwaluwwand klaar is voor gebruik nog voordat het broedseizoen start.

Jeugdleden van de drie samenwerkende organisaties

Hanneke ziet veel kansen voor de toekomst: "Gezamenlijk willen we meer mensen – en dan vooral ook de jeugd – betrekken bij de oeverzwaluwwand en zijn bewoners. Indien mogelijk door het plaatsen van een webcam in één van de nesten. Het is tevens de wens dat de nestwand nog wordt aangepast, zodat de jeugd betrokken kan worden bij het ringen van vogels en zo concreet de natuur kan beleven. Ook heeft de nestwand jaarlijks onderhoud nodig, hier willen we de jeugd ook bij betrekken. Zo heeft jong en oud er een attractie bij om van te genieten."

Hanneke Wijnja
Hanneke Wijnja