Ga direct naar inhoud
Nieuws

Sluiting brug Tiendgorzen

31 augustus 2023 | Dionne Schouten-Heinrici

Begin juli is de voetgangersbrug in de Tiendgorzen afgezet. Bij een reguliere inspectie bleek dat de brug zwakke plekken vertoonde en aan onderhoud toe was. Om de aard van de reparaties in kaart te brengen, hebben we een officieel onderzoek uit laten voeren door een ingenieursbureau. Het rapport laat zien dat de brug niet meer voldoet aan onze kwaliteitseisen. Het daaruit voortvloeiende advies is om uit veiligheidsoverweging de brug af te sluiten en volledig te vervangen.

Tiendgorzen

De uitkomst

Gezien de staat van de brug kunnen we niet anders dan het professionele advies opvolgen. De brug is afgesloten en wordt gedemonteerd. Er komt geen nieuwe brug voor in de plaats. Dit omdat de brug eerder dit jaar zijn primaire functie (het verbinden van twee paden) al had verloren. Het aansluitende wandelpad aan de zuidkant is namelijk afgezet. Hier hebben bevers een tunnel onder het pad door gegraven, wat zorgt voor een instabiele en onveilige situatie. Er worden geen werkzaamheden uitgevoerd om dit pad weer te openen. Ten eerste volgen we het natuurlijke proces en geven we de dieren de ruimte die ze nodig hebben. Ten tweede is veel herstelwerk simpelweg niet mogelijk. De bever is een beschermde soort, waardoor er strikte regels gelden voor beheermaatregelen. Zo mag de bever onder andere niet worden verstoord of verontrust. Zijn verblijfplaats, inclusief aansluitende gangen, mogen ook niet beschadigd of aangetast worden.

Toekomst van recreatie

De sluiting van de korte ronde door de Tiendgorzen is voor ons aanleiding om te kijken naar de  recreatieve zonering van het gebied. Zo gaan we kijken naar de mogelijkheid voor een uitkijk/informatiepunt. Deze zou dan komen aan de noordoever, ter hoogte van de plek waar nu nog de brug op uitkomt.

Onderstaande kaart toont in blauw de beschikbare wandelroute. Rood toont het gedeelte waar de doorgang is komen te vervallen.

Route Tiendgorzen
Dionne Schouten
Dionne Schouten-Heinrici

Boswachter Communicatie en Beleven