Word lid
Wandelen

Beverwandelroute op Tiengemeten

Beverwandelroute op Tiengemeten

3.49 km

Waar

Bezoekerscentrum Tiengemeten

Wandelen

Beverwandelroute op Tiengemeten

Wandel over het natuureiland Tiengemeten en kom alles te weten over de bever, het grootste knaagdier in ons land en in Europa!

Welkom op Tiengemeten! Tiengemeten ligt middenin de machtige delta van Zuidwest-Nederland, waar Rijn, Maas en Schelde uitmonden in zee. Wandel door dit gebied en zie een grote rijkdom aan planten en dieren. In dit moerasachtige land voelt de bever zich als een vis in het water.

Terug van weggeweest

Bevers zijn zeldzaam en waren zelfs lange tijd uitgestorven in Nederland. In 1988 is het dier uitgezet en nu breidt hij zich in Zuid-Holland vanuit de Biesbosch steeds verder uit. In gebieden grenzend aan het Haringvliet, het Hollands Diep en de Oude Maas, wordt de bever meer en meer gezien. In 2013 vestigde hij zich definitief op Tiengemeten!

Kijktip!

Filmmaker Cees van Kempen geeft je een inkijkje in het reilen en zeilen van familie bever op natuureiland Tiengemeten van Natuurmonumenten.

Moerassen en rivieren

De bever bouwde zijn indrukwekkende burcht aan de zuidkant van het eiland dat ‘Wildernis’ heet. Dit gebied staat onder invloed van de natuurlijke getijden. De bever is een bijzondere diersoort: hij is het grootste knaagdier in Nederland en karakteristiek voor moerassen en rivieren.

Je neus achterna

De kans dat je de bever zelf spot is niet groot. Maar na het wandelen van deze wandelroute ben je wel een échte beverexpert. De wandelroute is met gele pijltjes gemarkeerd en loopt voor een deel langs het kommoeras van de Weelde en de enorme kreek waar de bever zijn burcht heeft gebouwd. Het pad is tot aan de Vliedberg verhard; daarna geheel onverhard.

Praktische informatie

Bereikbaarheid

  • START

Startpunt

Bezoekerscentrum Tiengemeten: Toon op kaart

Aanrijdroute auto

Vanaf de A29 Rotterdam-Zierikzee afslag Numansdorp/Zuid-Beijerland, na afslag richting Zuid-Beijerland, vervolgens borden Tiengemeten (veerdienst) volgen. Aan de vaste wal is een groot parkeerterrein. Adres navigatiesysteem: Nieuwendijk 1, 3284 KR te Zuid-Beijerland.

Aanrijdroute openbaar vervoer

Er rijdt een buurtbus van Zuid-Beijerland direct naar de pont.

De route

 Startpunt

Bezoekerscentrum Tiengemeten Bezoekerscentrum Tiengemeten

Bezoekerscentrum Tiengemeten

Wat wij hier doen

We helpen je graag

In het bezoekerscentrum staan we voor je klaar om al je vragen te beantwoorden over je bezoek aan de natuur. Of je nu wil wandelen, fietsen, varen, mountainbiken of paardrijden, we helpen je graag op weg. Dat doen we samen met tientallen vrijwilligers. Zij verzorgen ook excursies en andere activiteiten, voor jong en oud. Voor groepen, scholieren en kinderfeestjes zijn er speciale mogelijkheden. We verwelkomen je graag om je in de natuur iets geweldigs te laten beleven! Natuur waar je van kunt genieten en die we zorgvuldig beschermen.

Help mee de natuur te beschermen
3.49 km

Beverwandelroute op Tiengemeten